Google vydává velkou aktualizaci služby Android Auto, která dovede propojit váš telefon s obrazovkou v autě a při řízení tak máte snadný a bezpečný přístup k těm nejdůležitějším informacím. Kromě výrazných designových změn se můžete těšit i na nové vychytávky.

Začněme ale u rozhraní, které bylo jednou z hlavních lákadel nové verze Android Auto už od jejího prvotního odhalení na konferenci Google I/O v květnu loňského roku. Google uvádí, že se nový desing zaměřuje převážně na tři důležité cíle: navigaci, komunikaci s přáteli či rodinou a přehrávač audio obsahu. Je navíc přístupnější pro větší množství řidičů, jelikož se dokáže přizpůsobit obrazovkám o různých rozměrech a poměru stran.

A teď tedy ke konkrétním změnám:

– Mapy jsou nyní blíže k sedadlu řidiče, aby na první pohled viděl, kam jede.

– Hudební přehrávač obdržel nový kabátek a umožňuje i snadný přechod na oblíbenou pasáž podcastu či skladby (ve zprávě Google uvádí, že ukazatel průběhu patřil mezi nejžádanější funkce).

– Hlasový asistent od Googlu dokáže pomáhat se spoustou věcí. Uživatele dokáže upozornit třeba na zmeškané hovory a časy příjezdů. Nabízí také panel s oblíbenými kontakty nebo rychlé odpovědi.

– Mezi jednu z užitečných novinek v rozhraní patří i zkratky, jež umožňují rychlý přístup ke zprávám nebo telefonu.

– Novější telefony Google Pixel nebo Samsung Galaxy budou mít brzy možnost přenášet WhatsApp hovory do Android Auto.

– Vybrané vozy Renault mohou využívat mapy od Waze. Tato vychytávka se brzy dostane i do dalších aut s vestavěnými službami od Googlu.

– Do některých vozů, počínaje modely Volvo EX90 a Polestar 3, zamíří nové HD mapy od Googlu. Ty řidiči poskytují přesné údaje o některých silnicích(dopravní značení, jízdní pruhy, překážky na silnici apod.).