Google nedávno změnil své podmínky pro Obchod Play. Ve změnách nalezneme, že budou platit už od 11. 5. Jedna z těchto změn se také týká naprosté zrušení aplikací třetích stran pro nahrávání hovorů.

NLL Apps, uživatel na Redditu, poznamenal, že si všiml těchto změn a sepsal krátkou zprávu. Změny se týkají používání API přístupnosti pro vývojáře. „API přístupnosti není navrženo a nemůže být používáno na vzdálené nahrávání zvuku,” stanovil Google ve změnách podmínek.

Google už nějakou dobu zavrhuje a maže API, které umožňují nahrávání hovorů na několik verzí Androidu. Americký gigant se takto rozhodl, aby zvýšil soukromí uživatelů Androidu a jeho bezpečnosti. A to zejména, když působí v řadě států, ve kterých se zákony o nahrávání hovorů vždy neshodnou.

Už od Androidu 10 bylo nahrávání hovorů v základu blokováno. Však až na případy kdy bylo a do 11. 5. bude ještě možné obejít toto opatření přes API přístupnosti.

Celá tato situace se týká však jen třetích stran. Nativní nahrávání hovorů od výrobců nebude nijak ovlivněno. Můžeme zmínit například Pixely nebo telefony od Xiaomi, které mají zabudované nahrávání hovorů již v základní aplikaci číselníku telefonu.

Pokud je aplikace číselníku telefonu výchozí a také přeinstalovaná, k získání přístupu k příchozímu zvukového streamu nepotřebuje přístup do přístupnosti. Tudíž to není v rozporu,” vysvětluje prezentující ve webináři o úpravách podmínek Obchodu Play.