Klávesnice v podobě, v jaké ji dnes známe, je tu s námi už nesmírně dlouhou dobu. Proto se ji japonská divize společnosti Google pokusila dostat do praktičtější formy. Gboard, jejíž nákresy byly zveřejněny, na rozdíl od konvenčních klávesnic nabídne jednoduchost v podobě jediné řady kláves.

Právě z tohoto důvodu má zařízení na délku přes jeden a půl metru. V představovacím videu Google vyzdvihuje multifunkčnost klávesnice. Díky kompaktní šířce jen šesti centimetrů se vejde i na stoly plné papírů. V pracovních týmech navíc zajistí každému pracovníkovi dostatečný osobní prostor.

Kromě toho má ale klávesnice další využití, jak demonstruje zveřejněné video. Pomoct vám může vytáhnout předmět z pod nábytku, dosáhnout na vypínač či změřit výšku vašeho dítěte. Praktická bude i pro programátory potýkající se s bugy; na konec klávesnice je možné přidat síťku, aby brouky (anglicky bugs) mohli vychytat.

Praktické je i rozložení kláves. Jeden z protagonistů si pochvaluje, že nemusí zrakem kroužit po klávesnici, a hned ví, že šestnáctá klávesa zleva je „G“. Další z vystupujících si zase rozložení pamatuje podle délky. „Třeba 23 centimetrů zleva je ‚S‘,“ říká.

Pokud si takovou klávesnici sami chcete postavit, můžete. Google nákresy zveřejnil na GitHubu.