Společnost Google kope další hrob, aby do něj uložila svou cloudovou herní službu Stadia. K ukončení provozu dojde 18. 1. 2023, oznámil dnes technologický gigant.

Phil Harrison, generální manažer Stadie, v prohlášení přiznal, že služba si od svého spuštění před téměř třemi lety nezískala u uživatelů takovou oblibu, jakou ve firmě očekávali. Vedení bylo zklamáno už v minulém roce, kdy rozpustilo všechny své interní týmy určené pro vývoj her a ukončilo několik slibných projektů, na něž dohlížela Jade Raymond.

Vzhledem k tomu, že od 18. 1. 2023 se stane Stadie nepoužitelná (přestane fungovat, ztratíte přístup do knihovny her, nebudete si moci nic zahrát), tak Google bude vracet peníze za nákupy Stadie uskutečněné přes Google Store, stejně tak peníze za všechny nákupy her a doplňkového obsahu skrz obchod Stadie.

„Očekáváme, že většina refundací bude dokončena do poloviny ledna 2023. Více informací o tomto procesu pro hráče máme v našem centru nápovědy,“ dodal Harrison.

Technologie cloudového streamování, jež pohání Stadii, by mohla pohánět další produkty Googlu, například YouTube, Google Play a projekty v rámci rozšířené reality (AR). Kromě toho chtějí technologii zpřístupnit svým průmyslovým partnerům.

Dle Harrisona jsou ve společnosti nadále hluboce oddáni hrám a mají v plánu pokračovat v investicích do nových nástrojů, technologií a platforem, které podpoří úspěch vývojářů, průmyslových partnerů, zákazníků cloudových služeb a tvůrců.

Už začátkem letošního roku Business Insider informoval, že divize Stadie prošla změnou zaměření a soustředit se má na zajištění smluv s partnery. Uvádí se, že jimi jsou Peleton, Capcom a Bungie. Poslední dvě zmíněné společnosti mají údajně technologii cloudového streamování integrovat přímo do svých her.