Technologický gigant Google představuje revoluci ve vyhledávání založeném na umělé inteligenci. Společnost ohlásila, že začala nabízet přístup k nově vzniklé funkci pod názvem Google Search Generative Experience (SGE) spolu s řadou dalších inovací ve své experimentální službě Search Labs. Tato nová služba je zatím omezeně dostupná pro uživatele ze Spojených států, kteří se předem zaregistrovali na čekací listině a očekávají potvrzovací zprávu o aktivaci služby.

Google SGE, uvedený na scénu během konference Google I/O 2023, vkládá konverzační umělou inteligenci do klasického vyhledávání na webu. Tento systém, ačkoliv má podobnost s Bing AI, se od něj liší způsobem využití běžného vyhledávacího pole, což odlišuje Google od svých rivalů, kteří často volí oddělená pole pro své chatboty.

Výsledky generované s pomocí umělé inteligence se objevují v oblasti přímo pod vyhledávacím polem, ale nad klasickými webovými výsledky. Uživatelé mají přitom možnost rozbalit zobrazený náhled a přidat karty s odkazy na původní články. Pokud mají další dotazy, mohou je klást prostřednictvím tlačítka umístěného pod výsledky.