Google Play znovu mění způsob, kterým od vývojářů vybírá peníze a znovu to pro ně znamená, že jim zůstane větší procento zisků. Jedná se především o tvůrce aplikací závislých na jakékoli formě předplatného.

Dosud pro takové aplikace platilo, že si z prvního předplaceného roku Google bral 30% podíl a z každého následujícího roku to pak bylo o polovinu méně, tedy 15 %. Nově bude tento 15% výřez společnosti stačit už od prvního roku předplatného.

V rámci programu zvýhodňujícího multiplatformní aplikace budou pak podíly sníženy až na 10 %.

Google se v posledních měsících co do poplatků Google Play uskromňuje. Kromě zmíněného Play Media Experience Program společnost své podíly ze 30 % na 15 % v březnu/marci snížila pro vývojáře s ročním obratem nižším než jeden milion dolarů (asi 22 milionů Kč).

Tato novinka ale není omezena obratem firem, podíly se zkrátka snižují univerzálně. Google tohle pochopitelně nedělá jen pro dobrý pocit na duši, stejně jako Apple se svým obchodem čelí řadě pochybností o tom, zda jsou výše podílů těchto firem správné. Právě Apple se kvůli těmto poplatkům obhajoval v soudním sporu s Epic Games, který stále není rozhodnut.

Google tak může doufat, že změny udělají platformu přívětivější pro vývojáře.

Novinka vejde v platnost 1. 1. 2022.