Google promíchává strukturu týmu pracujícího na jeho virtuálním asistentovi, aby mohl více prostředků věnovat svému chatbotovi Bard. U Googlu zároveň z osobních důvodů končí dosavadní viceprezident inženýrské sekce asistenta Jianchang Mao. Mao prý pomohl dostat Asistenta do formy, v jaké ho známe dnes.

Restrukturalizace jasně prioritizuje Barda; chatbota, kterého Google teprve nedávno nabídl k vyzkoušení prvním zájemcům. Dohnat chce totiž konkurenci v podobě Bing Chatu od Microsoftu, který stavý na pokročilých technologiích OpenAI. Podle zahraničních ohlasů na jejich úroveň zatím Bard nedosahuje.

Změny ve vedení oddělení pracujícího na Google Asistentovi také napovídají tomu, že by právě asistent mohl v blízké budoucnosti začít novou spoustu generativních modelů umělé inteligence využít. Dosud má ale Bard, stejně jako Bing Chat, problém s občasnou „halucinací“, kdy si některé informace zkrátka vymyslí.

Další otázkou je, zda Bard bude jako nástroj pro hledání informací dokáže Googlu nahradit enormní zisky z reklamy ve vyhledávání. Pokud se mu to totiž nepovede, a uživatelé přesto od konvenčního vyhledávání odejdou, Google bude mít velké problémy.