Podle nejnovějších informací odstranil technologický gigant Google z internetového obchodu Chrome celkem 32 škodlivých rozšíření, která měla potenciál distribuovat spam nebo nežádoucí reklamu. Tuto bezpečnostní hrozbu odhalil a veřejnosti oznámil kybernetický analytik Wladimir Palant. Palant zjistil, že některá z rozšíření obsahovala škodlivý kód, který se efektivně maskoval za legitimní funkce a nástroje v rozšířeních.

Podle Palanta mohla tato rozšíření záměrně procházet jiné webové stránky a roznášet na nich nežádoucí reklamu, nebo dokonce spam. Palant také identifikoval jednu specifickou vlastnost škodlivého kódu: ten se aktivoval přesně 24 hodin po instalaci daného rozšíření. Rozšíření, kterých se problém týkal, získala dohromady více než 75 milionů stažení.

Nejvíce staženým nakaženým rozšířením byl Autoskip pro YouTube, který aktivně používalo více než 9 milionů lidí. Na druhém místě se umístil plugin Soundboost s počtem uživatelů přesahujícím 6,9 milionu. Kompletní seznam všech infikovaných rozšíření je k dispozici prostřednictvím odkazu ZDE.

Google na tuto situaci rychle zareagoval. Všechna ohrožená rozšíření byla z jeho internetového obchodu odstraněna, čímž se minimalizovala možnost dalšího šíření škodlivého kódu.