Aplikace Google Filmy a TV (Google Play Movies & TV) opustí 15. června aplikační nabídku televizí LG, Samsung, Vizio a přehrávačů Roku. Aplikace sloužila jako videopůjčovna a obchod s filmy a televizními pořady. A stále slouží! Jen vás při návštěvě přivítá hláška, která informuje o blížícím se ukončení služby. Nově se vaše filmy a pořady přesunou do aplikace YouTube.   

Pokud jste si v obchodě Googlu pořídili nějaký film, již nyní jej najdete v sekci Vaše knihovna na YouTube. Na webu i v televizní aplikaci. Stačí se přihlásit pod stejným uživatelským účtem. YouTube také nahradí obchod a půjčovnu filmů. Má to ale jeden háček: filmy si nemůžete kupovat ani půjčovat přímo z televize. Pro nákup musíte využít počítač nebo mobil. Čili nejprve koupíte film na mobilu nebo počítači a následně na televizi spustíte aplikaci YouTube a film si přehrajete ze své knihovny. 

Na rozdíl od apky Google Filmy ale YouTube postrádá informace o podporovaných zvukových formátech, HDR a dalších parametrech. U filmů bez traileru, kterých je ale minimum, chybí dokonce i údaj o rozlišení obrazu. YouTube také nepodporuje sdílení zakoupeného obsahu v rámci rodinných účtů. Pokud jste si v aplikaci Google Filmy vytvářeli seznamy filmů ke zhlédnutí, najdete přímo ma Googlu. Stačí vyhledat „my watchlist“.

Celá situace je dost nepřehledná. Na druhou stranu, aplikace Google Filmy pro chytré televize byla celkem zanedbaná a už to chtělo nějakou změnu. Obsahovala sice technické údaje o obsahu, ale chyběly tu například základní informace o jazyku filmů a titulků. Pokud jste si půjčovali filmy přímo přes rozhraní vaší chytré televize a nezkontrolovali film přes Google Play v mobilu, klidně se mohlo stát, že jste si půjčili snímek, co není v češtině. 

Přečtěte si také: Google ukončil výrobu chytrého repráku Home Max

Samotná videopůjčovna Google Filmy a TV nadále zůstává součástí Obchodu Play (Google Play) v mobilu a na webu. Ve Spojených státech ovšem už započal proces jejího rebrandingu na Google TV. Aplikace nebude jen půjčovnou, respektive obchodem, má fungovat i jako rozcestník napříč Video-on-Demand a streamovacími službami, jako jsou Hulu, Starz, Disney+ a podobně. Nová aplikace podporuje ovládání hlasem přes Google Asistenta, doporučování obsahu podle vkusu diváka a kontrolu obsahu pomocí Family Link (dětské filtry, večerka apod.).