Nevyžádaná elektronická komunikace je dlouhodobý problém, se kterým se provozovatelé jednotlivých služeb aktivně snaží bojovat. Spam se ale nemusí zdaleka týkat jen vaší e-mailové schránky nebo soukromých zpráv na sociálních sítích, nýbrž i telefonních hovorů. Nevyžádané telefonáty mohou nejen ztrácet čas, ale také představovat bezpečnostní riziko, jež může důvěřivé lidi snadno připravit o peníze. Proti tomu by mohla bojovat umělá inteligence.

Jak upozornil server 9TO5Google, v podcastu Made by Google, kde se zaměstnanci amerického technologického giganta baví o nejrůznějších tématech souvisejících s aktuálními produkty nebo softwarovými řešeními, se hovořilo právě o nasazení AI do boje proti nevyžádaným hovorům. Plány komentoval Jonathan Eccles, jenž vede tým zabývající se aplikací Telefon vyvíjenou Googlem.

Podle Ecclese se Google hodlá hlouběji zabývat „většími a důležitějšími problémy“ kolem nevyžádaných hovorů, a to od spamu až po telefonáty vytvořené robotem (takzvané robocally). Eccles si aktuálně představuje něco jako „budoucnost, kde by vás nikdy nemělo rozčilovat, že vám zazvoní telefon.“

„Vždy by to měl být okamžik [zaznamenání příchozího hovoru, pozn. red.], kdy předpokládáte, že jde o něco důležitého nebo potěšujícího. Nikdy by vás nemělo nic obtěžovat. A zároveň byste nikdy neměli mít pocit, že jste při jakémkoliv telefonátu neproduktivní či neefektivní,“ dodal.

Eccles hovořil konkrétně o „vícekrokové konverzační AI“, jež by mohla „otevřít mnoho zajímavých dveří, pokud jde o vytvoření ochranné a užitečné vrstvy na začátku každého příchozího hovoru“.

Google v současné době vnímá umělou inteligenci jako prostředek, který by nás mohl nevyžádaných hovorů zbavit. Eccles v podcastu prozradil, že se již letos dočkáme opravdu vzrušujících řešení tohoto problému.

Telefony Google Pixel již v současné době nabízí funkci Call Screen, která se snaží uživateli zjistit informace o tom, kdo volá a co potřebuje, ještě předtím, než hovor zvedne. Bohužel však není dostupná v České republice, což je ale pochopitelné, protože smartphony Pixel jako takové se u nás rovněž oficiálně neprodávají.