Bing si získal řadu nových uživatel poté, co do svého prohlížeče přidal chatbota postaveného na stejné technologii jako ChatGPT. Google se snaží současného boomu chytit se svou technologií LaMDA a na ní postaveném modelu Bard. Přestože je ale tato služba ve vývoji už roky, široká veřejnost si ji dosud vyzkoušet nemohla.

Google funkčního chatbota prezentoval už v roce 2020, daleko před zveřejněním ChatGPT či Bing AI, avšak kvůli obavám z bezpečnosti na veřejnost nepodíval. Tehdejší studie mluvila o „chatbotovi, který dokáže hovořit o čemkoliv“. Měl dokázat porozumět kontextu konverzace.

Tým, který tehdy na tvorbě chatbota pracoval, chtěl, aby byl vydán. Tedy alespoň omezeně jako GPT-2 od OpenAI. Podle Wall Street Journal ale „vedení společnosti Google návrh zamítlo s odůvodněním, že chatbot nesplňuje zásady společnosti týkající se bezpečnosti umělé inteligence.“

Integrace do Google Asistenta se přes interní návrhy nekonala. Model se s postupem času ale dále vyvíjel. A to do stavu, kdy o něm jeden ze zaměstnanců prohlásil, že je při vědomí. Obavy z vydání ve společnosti ale evidentně stále převažují, a ostatně se není čemu divit. Modely Bing AI i ChatGPT zvlášť krátce po vydání často generovaly nepřiměřené odpovědi, a dokonce jsou doteď často schopny sebevědomě obhajovat nepravdu.