Google dočasně vypnul data o provozu na Ukrajině v mapách. Krok souvisí se současnou invazí Ruska do státu, společnost nechce ohrožovat bezpečnost lidí tam žijících.

Funkce využívá anonymizovaná data o poloze z Android zařízení, aby odhalila dopravní problémy na silnicích, či vytíženost obchodů a živě s nimi další uživatele obeznamovala. Tato data by podle expertů mohla být využita vojensky jako pohled na stav invaze.

Jeden z expertů OSINT dokonce říká, že invazi ruských vojsk viděl ještě dříve, než se na ukrajinské území dostala, a to díky dopravním zácpám, které se u hranic na mapách zobrazovaly. „Myslím, že jsme byli první, kdo invazi viděli a viděli jsme to v aplikaci o provozu.“

Google uvádí, že stažení funkce přichází po konzultaci s ukrajinskou stranou. Data nadále uvidí řidiči v regionu, když budou Google Mapy používat přímo jako navigaci. Neví se, zda Google již k podobnému kroku sáhl při dřívějších konfliktech.

Data sbíraná mapovacími aplikacemi už několikrát přinesla nečekané informace. Když na mapě barvičkami označila aktivity svých uživatelů fitness aplikace Strava, odhalila řadu bunkrů USA. Snapchat pak s funkcí lokace snímků pomáhal sbírat záběry přímo z fronty války v Iráku.

Podobná data je většinou potřeba ověřit dalšími prostředky. Třeba v případě Ukrajiny už mnozí pročesávali satelitní data, která domněnky potvrdila. V tomto případě pak také kolony na mapách nevytvořili samotní vojáci, ale auta, která se u blokovaných silnic zaseknula.