Hardwarový šéf Google Rick Osterloh potvrdil, že americký kolos koupil Raxium. Jde o startup starý pět let. Celou dobu vyvíjel MicroLED technologii, která teď nejspíš pomůže Googlu se stavbou další generace headsetů pro rozšířenou, případně virtuální realitu.

Akvizice startupu jde ruku v ruce s důkazy, že Google chystá představení alespoň části svých plánů s AR. Už v roce 2020 Google koupil firmu North, která vyráběla brýle. Navíc Google nabírá inženýry, kteří by pomohli s vývojem operačního systému pro rozšířenou realitu.

MicroLED se může zvlášť hodit při vývoji displejů pro rozšířenou realitu, které jsou zároveň energeticky úspornější než jejich alternativy. Nešetří přitom ani na barevném zobrazení.

Podle webu The Information navíc v Raxium pracovali na „monolitické integraci“. To zjednodušeně znamená, že by displeje vyráběli ze stejného typu křemíku, který se používá při výrobě procesorů. To by znamenalo výrazné snížení ceny těchto displejů.

Abychom se dotknuli i konkurence Googlu, Microsoft před časem představil zařízení pro rozšířenou realitu HoloLens, zatímco Apple, Meta, Snapchat a další v tomto prostoru značně investují. Konkurenčního boje o nejlepší brýle rozšířené reality se tak ve finále nevyhneme, a to je jen dobře.

Výhoda MicroLED při použití v brýlích je jeho malý rozměr. Zatímco AMOLED displej ve vašem telefonu má mezi pixely prostor asi 50 mikronů, MicroLED technologii zvládne stísnit na pouhých 3,5 mikronu.