V lednu letošního roku proběhlo definitivní vypnutí platformy pro cloudové hraní Google Stadia, které se dlouhodobě nedařilo. První oficiální oznámení o tomto kroku proběhlo už v loňské září, a to i s důležitou informací o vracení peněz za veškeré nákupy her a bonusového obsahu. Věřte tomu nebo ne, pozůstatky Stadie však fungovaly ještě donedávna.

Jakmile se Stadia nezastavitelně řítila do záhuby, technologický gigant Google chtěl vytěžit ještě nějaké peníze, a tak začal své proprietární služby nabízet společnostem třetí strany. Díky tomu si tak například zákazníci amerického operátora AT&T mohli zahrát v prohlížeči hru Batman: Arkham Knight. Společnost totiž vytvořila pouze frontendové rozhraní a zbytek věcí potřebných pro hraní ve FullHD zajišťovaly všemožné výtvory Googlu.

I tomuto je ale patrně nyní konec. Podle twitterového příspěvku známého technologického insidera Stehpena Totila Google pohřbil i tuto možnost. Ředitel řešení pro herní průmysl ve společnosti Google, Jack Buser, měl Totilovi celou situaci objasnit následovně:

„Tuto možnost streamování nenabízíme, protože byla vázána na samotnou Stadii. Když jsme se tedy rozhodli nepokračovat v plánech se Stadií, bohužel jsme již nemohliposkytovat ani tento druh nabídky.

Nutno říct, že Stadia nebyla propadákem odjakživa. Zezačátku vypadaly plány Googlu na její provoz velice ambiciózně, nicméně kvůli několika přešlapům po spuštění a například i podivnému systému monetizace začala postupně strádat. To nakonec vyvrcholilo v zavírání interních studií, pak nabízení služeb dalším společnostem a ve finále se dospělo k samotnému konci.

Jestliže vás o historii Stadie zajímá více detailů, můžete se níže podívat na naše video.