Ačkoliv se může zdát, že Google trochu zaspal s umělou inteligencí, neustále pracuje na přizpůsobení vyhledávače současným trendům. Jak nyní píše server Wall Street Journal, kalifornský softwarový velikán chystá masivní změny produktu, který jej celosvětově proslavil. Cílit má především na mladší uživatele.

Vzhledem k tomu, že u mladšího publika hrají čím dál větší roli sociální sítě, a to nejen v oblasti komunikace se světem, ale taktéž jako zdroj informací (loni v červenci jsme vás informovali o tom, že téměř polovina mladých upřednostňuje vyhledávání na TikToku před zažitým Googlem), se Google musí zase trochu přizpůsobit.

Proto se tak do výsledků bude dostávat více odkazů na příspěvky ze sociálních sítí, včetně oblíbených krátkých videí. Podle WSJ, jenž nahlédl do interních dokumentů a komunikoval s lidmi obeznámenými s touto záležitostí, se uživatelé možná budou časem setkávat s žádostmi o pokládání doplňujících otázek nebo procházením vizualizací podobně jako u videí na TikToku.

V budoucnu by se měl Google také více soustředit na implementaci nejrůznějších nástrojů poháněných umělou inteligencí. V současné době z toho ve velkém benefituje vyhledávač Bing od Microsoftu, jenž využívá model Prometheus vyvinutý ve spolupráci s OpenAI. Kromě toho, že je schopen odpovídat na komplexnější otázky a provádět podrobnější rešerši, umí například i generovat obrázky. Vyhledávač Google má časem také sázet na chat, nicméně AI funkcí rovněž přinese více.

Ačkoliv už Google dnes dostatečně zobrazuje výsledky pocházející z nejrůznějších on-line fór, jako jsou Reddit nebo Quora, podle WSJ je bude doporučovat ještě o něco více, aby „začlenil více lidských hlasů a podpořil tvůrce obsahu stejným způsobem, jakým to v minulosti dělal u webových stránek“.

Zatímco AI novinek už bychom se mohli dočkat během konference I/O, zbytek funkcí, například krátká videa, pravděpodobně dorazí až později.