ChatGPT. Stále populárnější služba založená na obrovském jazykovém modelu, která dokáže psát příběhy, odpovídat na komplexní otázky, vysvětlovat učivo, řešit matematické úlohy a mnoho dalšího. Přestože už dnes snad každý ví, že za ním stojí organizace OpenAI, může být trochu překvapivé, že jeho autorem není nějaké známější jméno, třeba Google. Právě kalifornský gigant a tvůrce nejpoužívanějšího vyhledávače světa patrně trochu zaspal, nicméně nyní se pokouší vše dohnat svým vlastním nástrojem, jenž nese jméno Bard.

Ten jednak dosud není zpřístupněn všem uživatelům a nachází se v testovací fázi (aktuálně se tak maximálně lze přihlásit na čekací listinu), ale zatím toho neumí zdaleka tolik a s takovou přesností jako ChatGPT. Nyní však Google rozšiřuje jeho portfolio funkcí o další novinku – schopnost programovat.

Ze strany uživatelů šlo o jednu z nejžádanějších funkcí a také není divu. ChatGPT totiž dlouho umí začínajícím, ale i pokročilým programátorům pomoct s odstraňováním chyb v jejich kódu. Kromě toho mu navíc ani nedělá problém napsat program od začátku.

Google nyní v blogovém příspěvku oznamuje, že „Bard může pomáhat s programováním a vývojem softwaru, včetně generování kódu, laděním a vysvětlováním kódu“. Zmíněné vychytávky jsou přitom dostupné ve více než dvaceti programovacích jazycích, mezi nimiž najdeme i ty nejznámější typu C++, Java, JavaScript nebo Python.

Závěrem Google varuje, že se Bard stále nachází v experimentální fázi, a tudíž může poskytovat nepřesné informace, respektive v tomto případě spíše nefunkční, neúplný nebo neoptimální kód. Zatím se tak spíše nejedná o nic vhodného pro úplné amatéry a ze slov Googlu je patrné, že funkci spíše využijí programátoři, kteří už nějaké znalosti mají, případně ti, jež zkrátka chtějí službu Bard otestovat.

„Věříme, že i přes tyto problémy vám nové možnosti aplikace Bard mohou pomoci, protože nabízejí nové způsoby psaní kódu, vytváření testovacích případů nebo aktualizace rozhraní API,“ doplňuje Google.