Společnosti Google a Samsung spojily síly a hodlají sjednotit všechny informace o vaší denní aktivitě, aby si například váš budoucí smart náramek nebo hodinky nemusely dlouze zvykat.

Jde o API a platformu pojmenovanou Health Connect, které jmenované a další společnosti vytvořily k synchronizovaní dat a provozu pro řadu platforem. Mezi ně může patřit Google Fit, Samsung Health, ale rovněž Mi Fitness od Xiaomi, Huawei Health a další. Vývojáři nyní mohou sjednotit balíčky dat o jednotlivcích, následně je zašifrovat a uschovat na zařízení uživatele.

Uživatelé se nemusí obávat ztráty kontroly nad svými daty. Google uklidňuje a říká, že budeme mít možnost řídit sdílení dat a také s jakými aplikacemi na mobilním zařízení je bude sdílet.

Health Connect podporuje přes 50 kategorií dat. Jsou jimi kupříkladu aktivita, spánek, výživa a podobně. Tudíž vývojářům stačí dodat výstupy do vybraných kategorií v API. Funguje to také obráceně — data pocházející z jiných aplikací mohou z API získávat.

Podpora nového API přijde na zařízení Samsung a aplikaci Samsung Health během tohoto roku.S povolením od uživatelů budou vývojáři schopni využít optimalizovaná a přesná data měřená na hodinkách Samsung Watch pro jejich aplikace,” říká výkonný viceprezident Samsungu TaeJong Jay Yang.

Něco takového tu dlouho chybělo. Výrobců fitness náramků je opravdová spousta a vývojářských týmu fitness aplikací nespočet. Stačí si v obchodu aplikací vašeho mobilního telefonu najít ve vyhledávání Fitness a vyskočí na vás desítky, ne-li stovky aplikací. Sjednocení je patrně na místě a budou z něj čerpat všichni.