Asi to poslední, co chcete je, aby váš nový telefon s nejnovějšími komponenty při používání limitoval výkon. Nějak takto dopadli zákazníci Samsungu, kteří si koupili kterýkoli telefon série S od vydání S10. O tomto konkrétním problému už jsme psali.

Ve stručnosti, Samsung limituje přes deset tisíc používaných aplikací ve jménu zlepšování výdrže telefonu; list ale nejde nijak upravit či dočasně limitace vypnout. Ačkoli známé appky jako TikTok či Netflix na listu najdete, ty měřící výkon byste tam hledali marně.

Jednu z takových aplikací je Geekbench. Ten jako odpověď na limitace ze svého systému kompletně stáhnul telefony sérií S10, S20, S21 i té nejnovější, S22. Ostatní telefony Samsungu postiženy zatím nejsou, limitování výkonu u nich totiž nebylo objeveno.

„Začátkem tohoto týdne jsme se dozvěděli o službě Game Optimizing Service (GOS) společnosti Samsung a o tom, jak omezuje výkon her a aplikací. Služba GOS rozhoduje o omezení (či neomezení) aplikací na základě identifikátorů, nikoli na základě chování. Považujeme to za formu manipulace s benchmarky, protože hlavní benchmarkové aplikace, včetně Geekbench, nejsou touto službou přiškrcovány,“ prohlásil Geekbench k zablokování telefonů korejského výrobce.

Samsung slíbil, že s aktualizacemi umožní vlastní nastavení omezování, z chování Geekbench ale vyplývá, že se do jejich databáze nyní zablokované telefony už nedostanou. K podobnému kroku přistoupil Geekbench už s OnePlus 9, které aplikace limitovalo podobně.