Jeden z předních výrobců elektroniky na světě potvrzuje černý scénář. Tchajwanská společnost Foxconn očekává, že celosvětový nedostatek počítačových čipů může trvat až do druhého čtvrtletí roku 2022. Foxconn je největším dodavatelem pro mnoho technologických společností, včetně firem Google a Microsoft.

Dostupnost nové generace konzolí a grafických karet je skutečnou noční můrou hráčů. Nedostatek důležitých komponentů (zejména polovodičů) pro výrobu těchto věcí je hlavním viníkem malých zásob konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X/S, stejně tak grafických karet, u nichž se astronomicky zvyšují ceny. Vše je důsledek globální pandemie koronaviru, jež zpomalila produkci mikročipů a zanechala stopy v celém výrobním řetězci.

Přečtěte si také: Retro konzole Analogue Pocket inspirovaná Game Boyem se znovu odkládá

Generální ředitel společnosti Foxconn Young Liu odhaduje, že kvůli nedostatku počítačových čipů dodají o 10 procent méně produktů, než se dříve očekávalo. Poptávka po čipech je v současné době o 10 až 30 % vyšší než produkce, což se má postupně zlepšovat, ale celkový nedostatek může trvat až do příštího roku.

Podobně před časem mluvila analytická společnost Trendforce. Ta zmiňovala, že poptávka po čipech převyšuje možnosti výroby až o 30 %. Hlavní továrny na výrobu polovodičů přitom zvýšily meziročně výrobu o 20 %. Přesto to nestačí. Problémy se netýkají pouze herních produktů a mobilních telefonů, ale také například automobilového průmyslu.

Přečtěte si také: AMD FidelityFX Super Resolution, odpověď na DLSS od Nvidie může dorazit letos

Hlavní společnosti v oblasti elektroniky mají urputně bojovat proti sobě, aby si zajistily zásoby. Trendforce před necelým měsícem odhadovala, že nedostatek může trvat tři až čtyři čtvrtletí, tedy do konce letošního roku.

Navzdory prohlášením od Foxconnu a Trendforce herní společnosti uklidňují hráče a vzkazují, že se situace postupně zlepšuje. Společnost Sony v roce 2020 prodala 4,5 milionu kusů konzolí PlayStation 5 a za rok 2021 chce prodat dalších 14,8 milionu (od 1. 4. 2021 do 31. 3. 2022).