Původem bavorská firma Fanatec představila nový herní volant, který vyjde spolu s nadcházejícím titulem Gran Turismo 7. Volant nese označení Gran Turismo DD Pro, přičemž písmena DD symbolizují mechanismus „direct drive“, v překladu mechanismus s přímým pohonem

Přečtěte si také: V Praze se poprvé pojede Gran Turismo World Series

Je už až stereotypem, že téměř každý volant disponuje technologií force feedback (dá se přeložit jako zpětná silová vazba nebo hmatová odezva). Právě nový kousek od Fanatec bude disponovat novou generací této funkce, hráčům tak přinese jedinečný zážitek ze hry díky realistickému odporu volantu.

„Není zde žádný řemenový ani ozubený převod, který by tlumil efekty force feedback,“ tvrdí Fanatec, jelikož volant je připojen přímo ke hřídeli motoru.  Právě to poskytuje točivý moment o velikosti 5 Nm (newtonmetrů), který se dá zvýšit až na 8 Nm díky vylepšovací sadě, jež se prodává zvlášť za 150 dolarů (3 400 Kč).  

Volant byl údajně vytvořen samotným studiem Polyphony Digital, které za sérii Gran Turismo stojí. Na volantu se nachází bílý OLED displej a RevLED pásek, aby se hráčům dostaly užitečné vizuální informace – není totiž novinkou, že na těchto displejích se často zobrazují data nejen o rychlosti vozidla ve hře. Jelikož se jedná o volant určený primárně pro konzole PlayStation 5, nachází se na něm klasická tlačítka, která můžeme znát z ovladačů. 

Součástí balení jsou také dva pedály, které jsou vyrobeny z oceli. Také si budete moci vylepšit brzdu, aby podporovala funkci load cell, díky níž vozidlo brzdí podle toho, jak silně pedál stlačíte (nikoliv podle toho, o jakou vzdálenost jej posunete směrem dolů), a proto se zážitek podobá jízdě skutečným autem.  

Předobjednávky začaly již 26. listopadu, cenovka je nastavená poměrně vysoko. Jestli vám nevadí, že dojde až v květnu příštího roku, můžete si jej pořídit za 700 dolarů (16 000 Kč). V případě, že si přejete, aby volant dorazil do Vánoc, zaplatíte za něj 850 dolarů (19 300 Kč).  

Nutno podotknout, že se nejedná o jediný Gran Turismo volant na trhu. V dubnu se nám do redakce dostal například kousek z dílny Thrustmasteru, konkrétně Thrustmaster T300 RS, o němž byl zároveň natočen i Hardware Test.