Facebook ve čtvrtek ohlásil, že v rámci svého výzkumného projektu nasbíral asi 2 200 hodin, tedy dohromady přes devadesát dní, videa z pohledu první osoby. Tato data mají pomoci s vývojem AI (umělá inteligence) modelů nové generace.

Projekt se jmenuje Ego4D a pro Facebook Reality Labs může být velmi významný. Divize pracuje na AR (rozšířená realita) produktech, pro které by právě tyto modely mohly být stěžejní. Ostatně, do VR a AR výzkumu Facebook investuje ve velkém už od své akvizice Oculusu v roce 2014.

Záběry by mohly naučit AR algoritmy rozpoznávat předměty z běžného světa nebo podle dat ze světa reálného vytvářet prostředí pro virtuální realitu.

Videa budou pro odbornou veřejnost zpřístupněna v listopadu. Na projektu se Facebook podílel s 13 univerzitními partnery a do sběru dat bylo celkem zapojeno asi 700 lidí. Ego4D pak podle Facebooku nasbíralo dvacetkrát více dat, než má jakákoli jiná podobná kolekce.

Záběry byly pořízeny ve Spojených státech, Británii, Itálii, Japonsku, Singapuru, Indii a v Saúdské Arábii. Facebook pak doufá v rozšíření této videokolekce ještě o záběry z Kolumbie a Rwandy.

Točilo se běžnými zařízeními jako jsou některé GoPro kamery nebo chytré brýle od Vuzix.

Co se týče soukromí, účastníci při natáčení uvnitř neměli zabírat jednoduše identifikovatelné podněty jako jsou obličeje, tetování nebo šperky. Takové údaje jsou z videí odstraněny a obličeje i SPZ rozmazány, aby nebyly identifikovatelné. Záběrům byla také vymazána zvuková stopa.

Uvidíme, jak Facebook data využije a zda a kdy se od něj dočkáme plnohodnotných AR brýlí.