Facebook testuje možnost pod jedním účtem vytvořit hned několik profilů. Konkrétně si jich v rámci testu uživatelé budou moct vytvořit hned pět. Jde o masivní ustoupení dlouhodobě uznávaného pravidla na sociální síti vystupovat pouze pod jedinou identitou s jediným účtem.

„Abychom lidem pomohli přizpůsobit jejich zkušenosti na základě zájmů a vztahů, testujeme způsob, jakým mohou mít lidé více než jeden profil spojený s jedním účtem na Facebooku,“ prohlásil o novince mluvčí Facebooku. Dále ale apeluje, že každý, kdo chce Facebook využívat, se nadále musí striktně řídit jeho pravidly.

Sociální síť se tímto snaží více se zalíbit mladému publiku, které, pokud tam ještě není, tak přechází na Instagram a především TikTok. Obě zmíněné platformy vícero profilů v aplikaci umožňují. Už teď má kvůli přilákání mladých Facebook třeba vlastní kopii formátu krátkých vertikálních videí ve stylu TikToku.

Síť dále neřekla, jak velký test je, ani, zda nakonec bude funkce spuštěna. Pokud bude, výrazně to změní způsob, jakým budou moct uživatelé na platformě vystupovat. Udržet si budou moct několik osobností, případně vytvářet stránky pro rozdílné skupiny přátel, které bude každý z jejich profilů mít.

Také by to narušilo dlouhodobé striktní vyžadování využívání skutečného jména. Doteď platforma osoby s více profily pravidelně banovala a občas po uživatelích chtěla i oficiální dokument potvrzující jejich jméno. Pravé jméno budete muset využít jen na hlavním profilu.