Vítejte u pátečního technologického Stručně; souhrnu toho, co se ve světě technologií stalo za posledních 48 hodin.

- SoC Samsung Exynos 2200 by podle úniků mohl využívat grafického čipu architektury RDNA2 od AMD.

- NASA možná zjistila, proč je Hubbleův vesmírný teleskop už přes měsíc v nouzovém režimu, v němž nedokáže běžně fungovat. Jedná se o jeden z největších problémů zařízení za 30 let služby, nepomohlo ani přepnutí na záložní počítač. Problém by mohl být způsoben buď napětím mimo bezpečné hodnoty nebo ochranným obvodem, který za roky služby degradoval a přestal správně operovat.

- Twitter začíná spouštět funkci, která vám umožní omezit, kdo na vaše tweety smí odpovídat - a to i po tom, co je pošlete do světa.

Přečtěte si také: TikTok testuje novou aplikaci pro sdílení fotek: TikTok Notes

- Edge dostane vylepšení pro práci s PDF dokumenty; zvýraznit text půjde přímo v něm. Microsoft chce tímto přilákat uživatele na svůj prohlížeč.

- WhatsApp testuje synchronizaci mezi více zařízeními, která by nepotřebovala dosud nutný mobilní telefon. O odstranění omezení, za které může způsob šifrování zpráv, uživatelé žádají už roky.

- Facebook tvůrcům do konce příštího roku rozdá celkem jednu miliardu dolarů (asi 21,5 mld. Kč). Chce je udržet ve svém ekosystému.

- Rychlé mmWave 5G díky AT&T už tento rok zamíří na sedm amerických letišť.

- Po více než dvou měsících od posledního testovacího letu rakety Starship od SpaceX poprvé zažehne motory její Super Heavy Booster, který ji má vynést na oběžnou dráhu. Statický zážeh by mohl proběhnout už tento týden.

- Nano nabíječky Ankeru, které díky využití revolučních materiálů dokáží přes malou velikost nabíjet velkou silou, si u recenzentů vedou skvěle; CNN je nazvala „ultimátním technologickým příslušenstvím“.

Přečtěte si také: NASA hledá dobrovolníky pro roční simulaci mise na Mars

- Texaské město začíná k monitorování provozu využívat technologii LIDAR, která dokáže mapovat 3D prostředí v reálném čase. V budoucnu by zde mohla ovládat semafory.

- Evropská dohoda o snižování uhlíkové stopy mimo jiné navrhla, že se auta se spalovacími motory přestanou prodávat už v roce 2035. Cílem je zrychlit vývoj elektromobilů. Zatím jde pouze o návrh. Ten musí nejprve schválit členské státy a Evropský parlament - to může trvat roky.

- V pořadí už třetí beta nového operačního systému Android 12 přináší automatickou rotaci na základě obrazu z kamer; takže už žádné otáčející se aplikace, když je projíždíte vleže.

- Clubhouse spouští přímé zprávy, novinka se jmenuje Backchannels.

- TikTok se stal první aplikací nespadající pod Facebook, která dosáhla tří miliard stažení.