V pondělí v 17:44 našeho času se na stránce Downdetector začala zdvihat křivka nahlášených problémů u Facebooku, Instagramu a WhastAppu. Nikdo ale asi tehdy nečekal, že tím začíná nejdelší výpadek sociálního giganta od roku 2008.

Až do půlnoci se vůbec nedalo k síti připojit, menší problémy ale trvaly ještě mnoho dalších hodin. U nás výpadek Facebooku způsobil pád sítě Vodafone. Aktivita se rychle přesunula na Snapchat, Discord a Twitter, a zvláště na poslední zmíněné síti byl nápor zvlášť znatelný.

Za důvod Mark Zuckerberg označil chybu ve změně konfigurace a omluvil se asi 3,5 miliardě lidí, kteří platformy nemohli na čas využívat.

Takže, kde přesně byla chyba? Velké společnosti jako Facebook data ukládají na nespočtu serverů rozesetých po celé zeměkouli, a abyste se k vámi žádaným informacím dostali, musí váš počítač/mobil vědět, kde hledat. Právě k tomu slouží Border Gateway Protocol (BGP).

Nejspíš kvůli zmíněné chybě v konfiguraci BGP u Facebooku zařízení, která chtěla data získat, nedostala odpověď, a tak to z pohledu našich počítačů a mobilů vypadalo, že Facebook vůbec neexistuje.

Podobné výpadky nebývají zcela výjimečné, většinou jsou ale vyřešeny během několika desítek minut. Tady bylo problémem, že na nefungujících sítích nejspíš běžely i pracovní nástroje, a tak nebylo možné servery na dálku restartovat.

Podle nyní smazaného příspěvku na Redditu byl pak problém i s fyzickými návštěvami datových center a změny konfigurace odtud. Verifikace přístupových karet podle tohoto příspěvku totiž také závisela na sítích zasažených výpadkem.

V době psaní článku jsou platformy zase online a my můžeme doufat, že Facebook změní způsob, jakým funguje tak, aby se podobná situace neopakovala.