Facebook Connect přinesl mnohem více, než se od něj očekávalo. Celá prezentace se nesla v duchu budoucnosti a jaké „metaverzum“ chce společnost vytvořit. Byla plná AR i VR nápadů, které jsou podle Marka Zuckerberga blíže, než si myslíme.

Ačkoli tato informace už před týdnem uniknula, jedná se o poslední Facebook Connect, společnost totiž mění jméno.

FACEBOOK JE TEĎ META

Facebook Inc. je teď Meta. Referuje tak na ono „metaverzum“, které chce budovat, a že už se nejedná pouze o jednu sociální síť, ale o velkou korporátní entitu, která se jen na Facebook jako sociální síť zdaleka neorientuje.

Po ohlášení akcie vzrostly o 3 %. Zkratku na burze od prosince/decembera z FB změní na MVRS.

Změna jména přichází po mnoha negativních ohlasech, které mířily na Facebook jako sociální síť. Bývalá zaměstnankyně totiž na povrch vynesla dokumenty ukazující, že společnost zanedbávala šokující výsledky interních průzkumů. Nové jméno by Metu mohlo od této kritiky distancovat.

OCULUS

Connect se soustředí hlavně na VR a AR novinky, a proto je jasné, že se mnohých novinek dočkala podznačka Oculus. Ta si v prvé řadě své jméno už dlouho nezachová, údajně bude změněno.

Některých funkcí se dočkáme již brzy, mezi nimi např. podpora progresivních webových aplikací třetích stran. Těch navíc budete moci najednou otevřít více.

Quest headsety také dostanou možnost volat přes Messenger, a to i s uživateli na počítači či mobilu. O videohovory s Oculus avatary ale zatím nejde.

Co do her se VR headsety dočkají i GTA: San Andreas.

INTERAKCE S REÁLNÝM PROSTŘEDÍM

O tom, že se Oculus do Quest 2 chystá implementovat prvky rozšířené reality, jsme psali už v červenci, teď se ale projekt stává realitou, oficiální ukázky pro uživatele se dočkáme až začátkem příštího roku.

Headset bude využívat obraz ze svých poměrně nekvalitních černobílých kamer a k němu přidávat prvky virtuální reality. Na těchto možnostech budou moci stavět i vývojáři třetích stran.

Zatím bude třeba, aby si headset celý pokoj zmapoval, a tak vždy „věděl“, kde je.

Vývojáři prostředí pro využívání funkcí dostanou v příštích měsících.

HORIZON HOME

Snad největší změnou mířící na headsety Oculus Quest je Horizon Home, který nahradí dosavadní Oculus Home; menu, v němž se nacházíte, když zrovna nejste ve hře.

To dosavadní neumožňovalo prakticky žádné přizpůsobení a nemohli se k vám připojovat přátelé, to se s Horizon Home mění.

Nová nabídka umožní, abyste se v ní nacházeli i se skupinou přátel a bez jejího opuštění sledovali třeba YouTube. Velkým multiplayerovým zlepšením pak bude, že se mezi hrami budete moci pohybovat jako skupina, takže už žádné manuální připojování každého zvlášť.

Datum vydání této novinky zatím neznáme, měla by ale přijít v příštích měsících.

Active Pack

Facebook ví, že jsou sportovní hry na Oculus headsetech zvláště oblíbenými, zařízení samotná ale nejsou přímo přizpůsobena na takový typ aktivity.

Proto společnost přichází s Active Packem, balíčkem zahrnujícím několik předmětů, které váš headset i ovladače lépe přizpůsobí pro pořádnou zátěž.

Jednat se bude o obaly na ovladače, které se v ruce budou lépe držet, a speciální část zařízení dotýkající se vašeho obličeje. Tu bude možné umýt či setřít, což se může hodit i při sdílení s přáteli.

Vzhledem k nátuře produktu by nemusel být zvlášť drahý.

PROJECT CAMBRIA

Nové informace kolem rozšířené i virtuální reality se samozřejmě nelimitovaly jen na dosavadní produkty, dozvěděli jsme se o projektu Cambria.

Jedná se o pokročilý headset s možnostmi rozšířené reality, na rozdíl od Quest 2 má totiž kamery v plném rozlišení i spektru barev. Zahrnuje i další funkce, které společnost zkrátka zatím není schopná přinést do Questů.

Tomu bude odpovídat i zatím nepředstavená cenovka. Ta bude ale podle Zuckerberga vysoká.