Evropská komise, výkonný orgán Evropské unie, zakázala svým zaměstnancům používání aplikace TikTok na pracovních zařízeních kvůli obavám o bezpečnost a ochranu dat.

Mluvčí Evropské unie Sonya Gospodinová uvedla: „Cílem tohoto opatření je chránit Komisi před kybernetickými hrozbami a akcemi, které mohou být zneužity pro kybernetické útoky proti firemnímu prostředí Evropské komise.

Evropská komise požádala svých 32 000 zaměstnanců, aby co nejdříve smazali aplikaci TikTok z pracovních zařízení. Termín pro smazání byl stanoven na 15. března. Zaměstnanci, kteří nevyhoví této žádosti včas, ztratí přístup k firemním aplikacím, včetně pracovní e-mailové služby a Skypu pro firmy.

Podle mluvčího TikToku se jedná o zcela chybné rozhodnutí, které je založené na zásadních mylných představách o platformě.

Evropská komise uvedla, že zaměstnanci by měli být opatrní při používání aplikací, které mohou být zdrojem bezpečnostních rizik, a měli by dodržovat pravidla pro ochranu dat. Toto opatření se vztahuje pouze na oficiální pracovní zařízení a zaměstnanci mohou stále používat TikTok na svých osobních zařízeních (tedy těch, která nevyužívají pro žádné pracovní účely).

Evropská unie není jediná, která zakázala používání platformy na pracovních zařízeních. Vláda Spojených států amerických minulý rok zakázala používání aplikace TikTok na zařízeních vydávaných federální vládou kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti. Důvodem této obavy je obava, že čínská vláda může využívat TikTok k přístupu k těmto zařízením a získávat tak přístup k osobním údajům amerických uživatelů.

TikTok, který patří čínské společnosti ByteDance, se stal populárním mezi miliony uživatelů po celém světě díky svému jednoduchému formátu videí a nejrůznějším výzvám.