V září loňského roku společnost EVGA ohlásila, že po více než dvaceti letech končí s výrobou grafických karet. Patřila přitom mezi hlavní dodavatele modelů pro Evropu a Severní Ameriku. Za tímto, pro mnohé smutným, rozhodnutím stály hlavně kostrbaté vztahy s Nvidií, nicméně vše jsme do detailu popsali v samostatném článku.

Firma ale ze scény neodešla jen tak. Zejména díky svému overclockerovi Biso Biso si na závěr odnesla řadu světových rekordů s dvěma modely EVGA GeForce RTX 3090 TI KINGPIN napříč různými benchmarky. Nyní se ke kartě vrátil německý overclocker vystupující pod přezdívkou CENS, který se zasadil o vytvoření nového rekordu v disciplíně 3DMark Port Royal. Použil přitom chlazení kapalným dusíkem.

Když Jihokorejec Biso Biso nastavil v tomto benchmarku nový světový rekord, podařilo se mu získat 36 335 bodů. CENS jej však nyní předběhl o 35 bodů se svým skóre 36 370. Ačkoliv se to může zdát jako malý náskok, tato čísla hrají ve světě overclockingu opravdu velkou roli. U vyšších příček většinou nerozhodují tisíce, nýbrž pouhých pár stovek, či dokonce desítky jako v tomto případě.

CENS se svou sestavou dvou grafických karet EVGA GeForce RTX 3090 TI KINGPIN už více než dva měsíce drží také světový rekord v benchmarku 3DMark Time Spy Extreme, kde obdržel dokonce o více než 900 bodů více než do té doby vedoucí Číňan Takukou.

Svůj výsledek zveřejněný na platformě HWBOT tehdy okomentoval slovy „Vinci, toto je pro tebe, brácho“, čímž stejně jako Biso Biso vzdává čest jednomu z nejznámějších overclockerů Vinci Lucidovi, jenž vystupoval pod jménem KINGPIN. Právě po něm byly pojmenovány speciální modely grafických karet od firmy EVGA.