Nedávno vyplavaly informace o tom, že zhruba měsíc před tím, co podepsal otevřený dopis žádající o půlroční zastavení vývoje umělé inteligence, si Elon Musk založil vlastní společnost, která se má právě výzkumem AI zabývat. Zcela logicky se proto začalo spekulovat o vytvoření potenciálního konkurenta pro OpenAI nebo Google, což se nyní víceméně potvrzuje.

Musk nastínil plány na svůj vlastní jazykový model v rozhovoru pro americkou televizi Fox News. Kontroverzní multimiliardář a současný majitel sociální sítě Twitter zvažuje název TruthGPT, protože je jeho cílem „vytvořit umělou inteligenci, která bude maximálně hledat pravdu“. Zároveň se má i pokusit o pochopení podstaty vesmíru.

Šéf automobilky Tesla si je prý vědom i toho, že má oproti svým budoucím konkurentům poměrně velkou nevýhodu – začíná pozdě. V podobné, byť zdánlivě daleko lepší situaci, je aktuálně i Google, který sice patrně v oblasti rozšíření umělé inteligence mezi běžné spotřebitele trochu zaspal, ale aktivně se snaží vše dohonit svým chatbotem Bard a podpůrnými službami, které mají brzy rozšířit vyhledávání. Více jsme psali zde.

Muskovy plány aktuálně vypadají docela seriózně, ačkoliv všichni dobře víme, že se jeho postoje mohou náhle měnit. Nicméně vzhledem k tomu, že si nedávno pořídil deset tisíc grafických karet od Nvidie a nabral inženýry ze společnosti DeepMind, včetně známého vědce Igora Babuschkina, bychom se mohli jeho vlastního jazykového modelu pod novou společností X.AI skutečně dočkat.

Navenek to působí, že Elon Musk cítí velkou zášť k OpenAI, která pohání jeho angažovanost v oblasti umělé inteligence. Musk tuto organizaci, původně neziskovou, spoluzaložil v roce 2015, nicméně z ní odešel o tři roky později. Mezitím se také pokusil o její kompletní převzetí, avšak skončil neúspěšně. Nyní je Musk jejím velkým kritikem, a to hlavně kvůli úzkým vazbám na Microsoft a penězům, které se v těchto obchodech točí.

„Doufejme, že [TruthGPT, pozn. red.] udělá více dobra než škody,“ uvedl Musk pro Fox News.