Americký miliardář Elon Musk je kromě nezpochybnitelných úspěchů v oblasti automobilismu a kosmonautiky známý také poněkud svérázným způsobem komunikace, a to jak při té venkovní s novináři a fanoušky, tak při té běžně neviditelné za zavřenými dveřmi svých společností. Nutno říct, že mu to velmi dlouho procházelo. Zejména v poslední době se ale z geniálního vizionáře v očích společnosti stává spíše egoistický vtipálek, kterého rozhodně netrápí názory ostatních.

Na jednu stranu to nám jako venkovním pozorovatelům zajišťuje spoustu zábavy, ale pokud jste jeho obchodní partner nebo nedej bože podřízený, může se ze spolupráce stát noční můra. Už mnohokrát se ukázalo, že ani sebevětší geniálnost a vize moc dobře nefungují v kombinaci s již zmíněnými negativními vlastnostmi. O to více v nejvyšších patrech světového businessu.

Nedávno byla zdárně ukončena kauza Twitter. Musk se po mnoha průtazích, rušeních kupních smluv a jejich opětovném potvrzování konečně (částečně nedobrovolně) odhodlal k odkoupení 100 % společnosti za v přepočtu skoro 973 miliard korun. Samotný nákup, zejména v profesionálních kruzích, rozpoutal vlnu nedůvěry a oprávněných dotazů na budoucnost firmy. Dlouho totiž nebylo jasné, co podnikatel s firmou vlastně zamýšlí. Leckoho proto nepřekvapila čistka, kterou ve firmě prakticky ihned po převzetí rozpoutal.

Vše začalo vyhozením tisíců zaměstnanců, úpravou základních mechanizmů samotné platformy jako například nutnost placení za ověření účtu, nebo značné prodloužení maximální možné délky tweetů. Pomyslná třešnička na dortu v podobě vyhození většiny manažerů, včetně generálního ředitele přišla nedlouho poté. Jak by se dalo čekat, Musk na tuto pozici nechal dosadit sám sebe. Což se setkalo s tak obrovskou vlnou kritiky, že sám po nějaké době oznámil, že z pozice odstoupí, jakmile najde nového, lepšího šéfa.

Tím tedy začalo hledání, které alespoň prozatím skončilo poněkud jinak, než v co lidé doufali. Musk na Twitteru ukázal fotku, na které je jeho pes Floki se slovy „Nový šéf Twitteru je super“. V jakémkoliv jiném případě bys nás nenapadlo nic jiného, než že to je celkem povedený vtip. V tomto případě nám ale naopak nezbývá nic jiného než děkovat americké legislativě, která by toto nikdy do reálného konce dovést nedovolila. Málokoho by ale překvapilo, kdyby se to Musk skutečně protlačit pokusil... Jaký je váš názor?