Vypadá to, že Elon Musk má na Twitteru daleko větší plány než zavedení hrstky nových funkcí pro členy předplatného Twitter Blue a překopání celého systému ověřování uživatelů. Patrně se chystá ve velkém ponořit do vývoje umělé inteligence, která v posledních měsících představuje jedno z hlavních center pozornosti celého technologického světa.

Kromě toho, že vznikají samostatné služby poháněné umělou inteligencí, jež občas dokáží pomalu nepředstavitelné věci (jako příklad lze uvést ChatGPT nebo mnohé aplikace pro generování obrázků), bývá AI častokrát integrována do již existujících platforem. Na technologiích od výzkumné organizace OpenAI chce značně stavět Microsoft a z jeho odhalených plánů nebo již provedených změn tento fakt nelze přehlédnout. K čemu bude AI Twitteru, je ale otázka.

S nejnovějšími informacemi poodhalujícími cíle Elona Muska přichází server Business Insider. Podle něj kontroverzní multimiliardář pořídil více než 10 000 grafických karet, jež budou využity v jednom ze dvou zbývajících datových centrech. Zdroje zpravodajského portálu jsou přesvědčeny, že Musk nemá prakticky jiný důvod pro nákup tolika grafik než právě pro práci s umělou inteligencí

Ačkoliv v současné chvíli není přesně známo, jak Twitter s vyvinutým modelem naloží, spekuluje se o rozšíření vyhledávací funkce platformy nebo jeho využití jako pomocné síly při přestavbě reklamního byznysu.

Nehledě na konkrétní úmysl se ale nabízí zcela logická otázka, zda nejde ze strany Muska tak trochu o pokrytectví. Nebyl to právě on, kdo nedávno podepsal otevřený dopis vyzývající k šestiměsíční pauze ve vývoji umělé inteligence?

Situace kolem Elona Muska a umělé inteligence je ale zajímavá dlouhodobě. V roce 2015 stál při zrození organizace OpenAI, která je dnes proslulá díky zmíněnému jazykovému modelu ChatGPT nebo generátoru obrázků DALL-E. Tři roky nato ji však opustil a mezi těmito dvěma milníky se měl z jeho strany odehrát i neúspěšný pokus o převzetí celé společnosti, který jsme více rozebírali zde.

Nyní je naopak jejím velkým kritikem, a to hlavně kvůli vazbám na Microsoft a údajné proměně ve firmu jdoucí po maximálním zisku.