Elon Musk, americký multimiliardář a generální ředitel společností Tesla a SpaceX, nedávno poskytl rozhovor pro prestižní zpravodajský portál CNBC, v němž ostře kritizoval práci z domova. Označoval ji jako morálně nesprávnou a hloupou.

Srovnal myšlenku práce z domova s ironickým citátem, který se připisuje slavné postavě Marie Antoinetty: „Když nemají chleba, ať jedí koláče.“ Tímto přirovnáním vyjádřil svůj názor, že vzdálená práce není pouze otázkou efektivity, ale zároveň je to i morálně nesprávné rozhodnutí. Dle jeho slov tak není spravedlivé pracovat z domova, zatímco některé pracovní pozice to neumožňují.

Muskův postoj byl oproti jeho obvyklému způsobu vyjádření mnohem výraznější. Zdůraznil, že se domnívá, že práce z domova nemá prospěch a dokonce je kontraproduktivní. Muskova argumentace se zaměřuje na přesvědčení, že vytvoření fyzické pracovního prostředí je zcela nezbytné pro dosažení optimálního výkonu a produktivity.

„Zbavte se těch zatracených morálních keců o práci z domova,“ prohlásil Musk, jelikož „oni žádají všechny ostatní, aby nepracovali z domova, zatímco tak sami činí.“