Twitter je aktuálně jednou z největších sociálních sítí na světě a řadí se mezi giganty, jako je Instagram, Facebook, Youtube či TikTok. Narozdíl od většiny z nich má však Twitter poněkud jiné a dalo by se říct, že dospělejší publikum. Je znám pro své politické dění a často na něm významné osobnosti projevují své názory. Proto není divu, že se rozběhly rozsáhlé diskuze, když Elon Musk (stojící za firmami jako SpaceX, Tesla nebo OpenAI a zároveň aktuálně nejbohatší člověk na světě) odkoupil část Twitteru.

PRVNÍ AKVIZICE

Elon Musk se stal největším individuálním investorem Twitteru poté, co nedávno koupil 9,2 % firmy za necelé 3 miliardy dolarů (neboli 68 miliard korun), přičemž jedna akcie ho nejspíše stála kolem 38 dolarů. Možná byste si řekli, že u takto vlivné sociální sítě je tato cena docelá nízká. A máte pravdu, je. Pokud jste Twitter koupili na jeho začátcích, dnes byste kvůli inflaci prodělali. Bohužel se není čemu divit, protože platforma má spíše stagnující publikum a nových funkcí je na ní jen pomálu. Stačí se podívat na neustálé diskuze o tlačítku pro úpravu tweetů, které stále nemáme.

Není se tedy překvapením, že se Musk rozhodl pro investici, ještě když v nedávné době právě na Twitteru mluvil o založení nové a svobodné sociální sítě. Jenže nakonec se ukázalo, že je za tím ještě něco více, než většina na první pohled tušila. Elon totiž odmítl křeslo v představenstvu Twitteru a namísto toho o několik dní později zveřejnil nabídku odkoupit Twitter jako celek.

AKTUÁLNÍ NABÍDKA A ODPOVĚĎ TWITTERU

Cena akcií po jeho prvním nákupu samozřejmě vzrostla a aktuálně se pohybuje kolem 47 dolarů. Muskova nabídka je však o něco velkorysejší, i když ne zase o moc. Nabízí koupit 100 % společnosti za 54,20 dolarů za akcii – celkově tedy asi 43 miliard dolarů.

Představenstvo ovšem z tohoto odkoupení rozhodně není nadšené. Problém je, že nejspíše nemají moc na výběr. Elon totiž použil taktiku, která pro ty znalejší není neznámou a naznačil, že pokud jeho nabídka nebude přijata, mohl by své akcie prodat. Což by mělo za následek extrémní propad hodnoty akcií a to by akcionáře rozhodně šťastné neudělalo. Podle zákonů USA je ke všemu povinností představenstva se o hodnotu majetku akcionářů starat. Odmítnutí Elonovy nabídky by tedy mohlo být dokonce stíhatelné.

Twitter tedy implementoval jednu z taktik používanou proti převzetí společností. Říká se jí Poison Pill, česky jedovatá pilulka. Ta zabraňuje komukoliv koupit více než stanovené množství společnosti. V případě Twitteru je to 15 %. Podobnou taktiku už použila spousta společností – mimo jiné například Netflix v roce 2012. Problém je, že není dlouhodobě udržitelná a představenstvo si tak pouze snaží získat čas. Odkoupení by tak mohli pozdržet o několik týdnů, nejspíše i o řády měsíců, ale nakonec je nejspíše druhá strana, v tomto případě Elon Musk, odkoupí. Pokud tedy samozřejmě mezitím o společnost neztratí zájem. Je také možné, že se Twitter snaží z Muska vytáhnout více peněz. Co se děje na pozadí ale nikdo nevíme, nicméně klidné to rozhodně nebude.

CO BY MUSK S PLATFORMOU DĚLAL?

Co však víme, je co by Elon s platformou nejspíše zamýšlel. Jeho postavení a názory totiž často zveřejňuje, a tak máme docela dost informací. Byl by například rád, aby byl Twitter včetně jeho algoritmů open-source, tedy aby byl jeho kód veřejně přístupný a každý s dostatečnou znalostí si mohl sám zjistit, jak platforma funguje na pozadí. Také by se přikláněl spíše k dočasnému zablokování uživatelů než k jejich permanentnímu banování z platformy. Jeho prioritou je zároveň i problém, který se obzvlášť na jeho účtu objevuje až moc často. A to je odstranění botů, kteří mají za účel předstírat identitu jiných lidí a snaží se je okrást o peníze. Nejčastěji ve formě krypto podvodů. Pokud pak přijde řeč na tlačítko pro úpravu příspěvku, Musk je silně pro jeho implementaci. Samozřejmě v nějaké transparentní formě, která by lidem umožnila vidět všechny úpravy. 

To se ale bavíme o detailech. Pokud by vás zajímala jeho širší vize, tak Elon chce svobodnou platformu, kde budou moct lidé vyjádřit svůj názor bez těžké cenzury. Aniž bychom totiž zacházeli do komplikovaných detailů, dá se říci, že má Twitter ohledně cenzury docela kontroverzní historii. Momentálně Twitter oficiálně na své platformě zakazuje tzv. „hate speech“, cílené obtěžování a COVID-19 dezinformace.

Faktu, že chce Elon z Twitteru udělat svobodnou platformu, napomáhá i tvrzení, ve kterém říká, že ho nezajímá ekonomika Twitteru. I když, abychom z něj nedělali svatouška, může si samozřejmě pouze zlepšovat jeho veřejný image. Musk má peníze a rozhodně ví, jak s nimi zacházet a jak vydělat ještě víc.

Taková je tedy aktuální situace. Snad vám naše video pomohlo se zorientovat. Pro aktuální informace je asi nejlepší sledovat Elonův Twitter, kde se nebojí sdílet prakticky cokoliv mu přijde do hlavy. Pokud však chcete spíše shrnující informace, můžete sledovat dále náš web, kde se nezajímáme jen o nové produkty, ale i o dění ve světě technologií obecně.