Microsoft do svého prohlížeče Edge přidává službu VPN zdarma. Má jít o krok podporující bezpečnost a soukromí uživatelů. Poskytovatelem služby bude Cloudfare a Microsoft už ji u vybraných uživatelů testuje. K veřejnosti se dostane jako součást bezpečnostní aktualizace.

Když funkci zapnete, Edge bude vaše internetové aktivity šifrovat tak, aby třeba váš poskytovatel internetových služeb nevěděl, co na internetu hledáte. Hodit se tak VPN může třeba, když hledáte něco v souvislosti se zdravím, případně něco, co je zkrátka zvláštní.

Uživatelům také umožní skrýt jejich lokaci tak, že budou internet prohlížet přes virtuální IP adresu. Tímto způsobem lze získat přístup třeba k obsahu, který je ve vaší zemi blokován. To mohou být některé seriály na Netflixu a HBO Max, ale i videa na prostém YouTube.

Microsoft ale VPN nedaruje jen tak. Limitem pro všechny je jeden gigabajt přenosů za měsíc, což vskutku není hodně, a na neomezující bezpečné brouzdání to rozhodně nestačí. Služba je navíc vázaná na váš účet u Microsoftu, takže vás společnost teoreticky může sledovat.

Jde o krok podobný tomu, který už před Microsoftem udělaly prohlížeče Opera a Mozilla. Služba v Edge je ale v základu zdarma, a hlavně předinstalovaná v každém Windows zařízení. Potenciální množství uživatelů je tak vysoké, VPN Microsoftu se totiž může stát tou první, kterou vyzkouší.