Známá společnost SteelSeries, která se už řadu let zabývá nejen výrobou a vývojem zařízení pro hráče, poměrně nedávno přišla s dvěma produkty, které nám zároveň zaslala k jejich vyzkoušení. V tomto pro změnu psaném hardware testu se na ně podíváme a zkusíme se i odpovědět na otázku, proč si oba produkty – herní sluchátka a klávesnice – odnáší řadu prestižních hodnocení.

APEX PRO MINI

Začněme jako první s herní klávesnicí Apex Pro Mini. Jak už název napovídá, jedná se o zmenšenou verzi populární a celkově kladně hodnocené klávesnice Apex Pro. Už zprvu si tak lze všimnout v podstatě stejného designu včetně použitých technologií jen s některými drobnými změnami.

Ta největší je samozřejmě v případě samotné velikosti konzole. Z větší Apex Pro pro potřeby Mini verze v podstatě zmizela numerická klávesnice a navigační (šipky, PgUp, Insert) a funkční (F1, F2,..) klávesy. Zůstalo tak tedy jenom samotné jádro klávesnice, díky čemuž se velikost snížila na docela úctyhodných 29 centimetrů na šířku a 10 centimetrů do hloubky. Výška zůstává stejná, tedy přibližně 3 až 4 centimetry (klávesnice je vzadu o trochu vyšší), s možností ji v zadní části zdvihnout ještě o dalších zhruba půl centimetru pomocí menších nožiček a centimetr pomocí těch větších.

Jedná se tak o dobrou definici kompaktní klávesnice, k čemuž je určena především. Sama společnost SteelSeries ji popisuje jako „tournament-ready“ a její skladnost je hlavní. Při častém cestování nebo jako doplněk k notebooku je tedy ideální.

Navíc se nemusíte bát, že by oproti větším klávesnicím postrádala důležité funkce. Zmíněné chybějící klávesy tu totiž do jisté míry stále jsou. Při podržení speciální klávesy vedle pravého CTRL můžete klávesnici přepnout do druhého módu a většina kláves získá alternativní funkci. Po pravé dolní straně tak najdete běžné multimediální klávesy, WASD se změní na šipky, pravá horní část se změní na navigační klávesy a klávesy s čísly se změní na funkční klávesy. Nějaké rychlejší využívání těchto alternativních módů ale bude vyžadovat čas. Na klávesách jsou sice popisky, ale v tmavé místnosti nejsou dobře čitelné a nějaké jejich použití „poslepu“ je spíše nepravděpodobné.

Jak už ale zmíněno, jedná se primárně o přenosnou a hlavně herní klávesnici a na hry nejen, že je naprosto dostačující, ale upřímně vážně skvělá. Za to samozřejmě mohou hlavně mechanické spínače, v jejichž případě můžete u této klávesnice najít technologii „Omnipoint“, konkrétně její druhou verzi. Díky ní lze změnit citlivost aktivace kláves. Jinými slovy jak moc musíte klávesu stisknout, aby se zaregistrovala. Pokud tak něco píšete, chcete spíše méně citlivé klávesy pro vyvarování se chybám. U her, obzvlášť těch rychlých, zase chcete co nejmenší čas trávit fyzickým pohybem prstů. A místo toho, aby byla citlivost jednotná a vhodnější jen pro jeden typ užití, lze si ji právě měnit. A to docela detailně, k tomu se ale ještě dostanu za chvíli.

Posledním bodem je totiž určitě nutnost zmínit tu hlavní věc, která z vás udělá lepšího hráče – RGB. I tím samozřejmě klávesnice disponuje, a to konkrétně individuálním osvětlením pro každou klávesu. A pouze pro každou klávesu; nějaké ohraničující osvětlení tu nenajdete. Barvy přitom neslouží pouze pro efekt, ale také k praktickému předání informací jednoduchým, ale musím uznat, že dost efekt(iv)ním způsobem. V základu celá plocha klávesnice postupně ve stylu vlny mění barvu (což lze samozřejmě změnit), ale při podržení speciální klávesy pro zmíněné alternativní funkce kláves klávesnice svítí oranžově v těch částech, kde se alternativní funkce nachází, a jinde pokračuje původní efekt. Změna citlivosti kláves je třeba barevně reprezentovaná pomocí kláves s čísly. Od 1 do 0 se více kláves změní z oranžové na modrou, čím citlivěji klávesu nastavujete.

Teď ale skutečně k tomu asi nejdůležitějšímu obzvlášť pro fajnšmekry. Software. Společnost SteelSeries nabízí svůj proprietární „GG“ pomocí něhož si můžete detailně nastavit opravdu velkou spoustu věcí. Pokud potřebujete, lze změnit i to, co každá klávesa v základu dělá. Z A si můžete udělat B, z I zase K. Sice nevím proč, ale jde to. O něco důležitější je ale třeba možnost podrobnějšího nastavení citlivosti kláves. Nastavit si můžete citlivost v rozmezí od 0,2 do 3,8 milimetrů. A to nejen pro celou klávesnici, ale jednotlivé klávesy. Osobně si tak dokážu představit třeba při hraní Overwatche, že si klávesu Q dám na nižší citlivost oproti zbytku, abych omylem nepoužil ultimátní schopnost uprostřed vyhrocené bitky (což nerad přiznávám, že se mi nejednou stalo).

Software GG ale také nabízí možnost změnit alternativní funkce kláves a dokonce tu najdete i možnost nastavit pro každou klávesu dokonce třetí funkci, a to přes onu citlivost. Při menším stisku udělá klávesa jednu věc, při větším stisku druhou věc. Všechno se samozřejmě odvíjí na vašem nastavení. V neposlední řadě nechybí ani možnost měnit RGB nastavení, včetně běžné možnosti nastavit jak klávesy reagují na stisk, jakými barvami svítí a podobně. Pro každou klávesu dokonce lze nastavit jiné barvy i efekty.

Přiznám se, že jsem nebyl zprvu o Apex Pro Mini přesvědčen. Její menší profil mi nevyhovuje hlavně pro práci redaktora, ale v případě her, na které je dělaná především, si pořádnou konkurenci najde jenom těžko. Vzhledem k super designu, skladnosti, ergonomii (byť s absencí podpěrky pro zápěstí), pocitu z mechanických kláves a skvělému softwaru si tak cenovku necelých 5000 Kč obhájí zejména u těch, kdo využijí její menší velikost. K dostání je i o trochu dražší bezdrátová verze, kterou jsme ale k vyzkoušení neměli. Měli jsme jenom drátovou, která se propojuje jednoduchým USB-C do USB-A kabelem.

ARCTIS NOVA PRO

Nedílnou součástí každého správného hráče by také měla být pořádná sluchátka a společnost Steelseries nešetřila ani na nich. Na test nám byl konkrétně zapůjčen headset Arctis Nova Pro, v jehož balení můžeme najít nejen samotná sluchátka, ale také malý fyzický ovládací panel Gamedac.

Pojďme se ale nejdříve podívat na to hlavní. Stejně jako u klávesnice, i tento headset existuje v drátově a bezdrátové podobě, přičemž nám zapůjčena byla drátová verze. Jackový kabel je sám o sobě dostatečně dlouhý, ale díky zmíněnému Gamedacu, ke kterému se dostanu za chvíli, to moc řešit nemusíte. 

Headset samotný má frekvenční rozsah mezi 10 až 40 tisíci Hz s impedancí 32 ohmů, což jsou rozhodně solidní čísla. V praxi zkrátka u písniček rozeznáte jednotlivé nástroje, u her zase ty vůbec nejmenší detaily. Na čem jediném pochopitelně sluchátka lehce ztrácí, tak jsou basy. Jsou kvalitní a výrazné, ale samozřejmě nelze očekávat jejich typickou dunivost. Měniče Arctis Nova Pro tak slouží primárně pro rozlišení zvuků, detaily a střední a vysoké tóny; byť stále nadprůměrné, tak basy jsou spíše jenom pro doplnění celku.

Kolem a kolem jsou tedy sluchátka trochu dražší, ale setsakramentsky kvalitní. Jejich hodnotu ale ještě výš povyšuje zmiňovaný Gamedac a software. Gamedac je malé fyzické zařízení, taková skoro krabička s jednoduchým displejem a velkým ovládacím kolem. Sluchátka zapojíte do Gamedacu a ten následně můžete přes USB-C do USB-A zapojit do počítače, konzolí nebo třeba decku Nintenda Switch. Omezení délky kabelu tak vlastně vymizí pro drtivou většinu potřeb. A vizuálně vypadá Gamedac jako stylový doplněk k dalším periferiím na stole.

Kromě propojení i dvou různých systému naráz tak Gamedac slouží primárně jako regulátor hlasitosti. A to jak té celkové, aniž byste museli jakkoliv řešit hlasitost v systému počítače nebo konzole, tak té „mixážní“. To znamená, jestli chcete větší procento hlasitosti přiřadit hrám, nebo komunikačním aplikacím. Bez nutnosti opět cokoliv měnit v systému nebo nastavení hry tak můžete hru jednoduchým otočením kolečka ztlumit, a tím zároveň zvýšit hlasitost například Discordu. Pro většinu hráčů věcička doslova k nezaplacení.

Jakékoliv další potřebné nuance pak lze řešit pomocí softwaru. Stejně jako u klávesnice, i tady se bavíme o programu GG. U sluchátek tak můžete jednoduše měnit ekvalizaci, hlasitost mikrofonu (k němu se také dostanu za chvilku), případně jestli se díky mikrofonu sami slyšíte. Pro ještě podrobnější nastavení pak můžete přejít k funkci Sonar, která otevře další možnosti. V ní si můžete změnit celkovou hlasitost, nastavit zmíněný mix hry a dalších aplikací, ovládat jejich hlasitost, nastavit hlasitost mikrofonu nebo poté detailně řešit další položky, které můžete v záložkách „Game“ a „Chat“ měnit individuálně. 

U „Game“ pro herní aplikace jde o ekvalizaci, basy, výšky, (nutno podotknout kvalitní) prostorový zvuk nebo třeba i „Smart Volume“, kdy program sám zajistí, aby žádný zvuk nebyl zbytečně hlasitý nebo neslyšitelný. V případě „Chat“ – tedy komunikačních aplikací – jde zase o ekvalizaci a také funkci Clearcast, tedy umělou inteligencí podpořené potlačení hluku. Dokonce si můžete detailně nastavit i váš mikrofon a ekvalizovat jej podle vašeho hlasu, také zapnout potlačení šumu nebo zmíněný Smart Voice.

U mikrofonu obzvlášť musím říct, že na to, že jde o integrovaný mikrofon, neměl jsem asi čest s žádným lepším a dokonce se kvalitativně dokáže téměř vyrovnat s mým SoloCastem. Ve spojení s potlačením hluku a ekvalizací budete mít čistý zvuk, který se u sluchátek moc často nevidí.

Když si to tedy shrneme, kombinace herní klávesnice Apex Pro Mini a sluchátek Arctis Nova Pro je výborná hlavně pro náročnější hráče, kteří většinu svého působení doma nebo u počítače věnují právě hrám. A to obzvlášť těm rychlejším a spíše kompetitivnějším. Bleskurychlá klávesnice s mechanickými spínači je nepostradatelnou součástí, stejně tak jako kvalitní sluchátka s jednoduchým a detailním nastavením, kvalitním mikrofonem i dobrým prostorovým zvukem. A byť vás tato kombinace vyjde v průměru na nějakých 12 tisíc korun, můžu vám garantovat, že dlouhou dobu nic jiného potřebovat nebudete.