Steam Deck začne již brzy přicházet předobjednavatelům, s dokončeným designem tak už mohou první z finálních kousků zamířit k recenzentům. Právě jeden z těchto kousků se dostal do rukou webu iFixit, který se specializuje na rozebírání technologií a hodnocení jejich opravitelnosti.

Pokud máte pocit, že už jste rozebrání Steam Decku někde viděli, nemýlíte se. Jedno instrukční video má totiž na svědomí samo Valve. To ale nešlo při svém rozboru příliš do hloubky. Viděli jsme výměnu SSD disku, baterie ale zůstala netčená a celou dobu jsme poslouchali nespočet varování, abychom to doma nezkoušeli. I proto je tady iFixit, které zařízení rozebralo naskrz.

V prvé řadě porovnání kousku iFixit s tím, který měl před sebou ve videu Valve. Na pohled se moc nezměnilo, mírně se odlišuje snad jen chladič procesoru a rozmístění šroubků. A hlavně, zelené desky byly vyměněny za stylové černé. Dobře, černé desky možná nejsou tím nejdůležitějším vylepšením, na nich je ale něco, co už opravdovým pomocníkem je; přehledné označení snad každého komponentu.

Otevření samotné jde lehce, stačí povolit osm šroubků a zadní víko se odklápí. Valve samozřejmě varuje, že už po jednom takovém otevření je permanentně snížena odolnost zařízení vůči pádům, ale až budete vyměňovat driftující joystick, tohle bude asi jeden z těch menších problémů, se kterými se budete muset srovnat.

Vraťme se k těm driftujícím joystickům. Na ty na rozdíl od jiných výrobců Valve nezapomíná, proto se při jejich výměně obejdete bez pájení. To je velmi dobrou zprávou prakticky pro kohokoli, náhradní díly navíc mají být dostupné veřejnosti, a tak zde domácí opravy opravdu nejsou předmětem fantazie.

IFixit oceňuje i vyměnitelnost uložiště, která rozhodně nebývá pravidlem. Tady k jejímu odejmutí stačí povolit jeden šroubek a uložiště navíc můžete expandovat i bez toho, abyste Steam Deck otevírali prostřednictvím slotu pro micro SD kartu. Největším problémem iFixit byla výměna baterie. Její vyjmutí totiž vůbec není jednoduché; jedinou možností je aplikovat dost tepla, aby lepidlo povolilo a odejmutí bloku s pomocí karet. To všechno s velkou opatrností, displej se totiž nachází přímo pod baterií a hned vedle je také třeba dávat si pozor na anténové komponenty.

Právě baterie je přitom součástkou, která je pro zařízení jako je Steam Deck kritická. V některých případech ji totiž lze vyčerpat i za devadesát minut, což znamená hodně nabíjecích cyklů a rychlou degradaci. Právě tady je tak škoda, že Valve se svým liberálním přístupem k opravám nepokračovalo.

Přesto iFixit dokázalo stroj sestavit zpět do plně funkční podoby, což získalo Steam Decku sedm bodů z deseti na jejich škále opravitelnosti. IFixit by se pak navíc mělo stát jedním z prodejců náhradních součástek do zařízení. Valve ani tak vlastní zásahy do zařízení nedoporučuje.