S Poznámkovým blokem, jenž se anglicky nazývá Notepad, se ve Windows můžeme setkat již dlouho. A tím myslím hodně dlouho, jelikož poprvé byl představen roku 1983, tehdy však ještě nesl název Multi-Tool Notepad. Jedná se o velmi jednoduchou aplikaci, ve které nejčastěji vytváříte nebo upravujete dokumenty s příponou .TXT. Díky své jednoduchosti a naprosté nenáročnosti se stal oblíbencem mnohých z nás.

Microsoft Poznámkový blok vylepšuje, nasvědčuje tomu vydání jeho nové verze, která je zatím dostupná jen pro uživatele, kteří využívají operační systém Windows 11 přes testovací program Windows Insider.

NOVÝ VZHLED – CO OD NĚJ MŮŽETE ČEKAT?

Příjemnou změnou je nové uživatelské rozhraní, které bylo přizpůsobeno modernímu vzhledu Windows 11. Hned první změnu poznají všichni, kteří používají tmavý režim systému. Jakmile totiž Poznámkový blok zapnete, objeví se taktéž v černé barvě. Nejste-li s defaultním motivem spokojeni, můžete si jej změnit v novém nastavení.

Tam si mimo jiné můžete přizpůsobit i nastavení písma, změnit se dá font i velikost. Dobrou vychytávkou je také náhled, ve kterém přímo vidíte, jak zvolené písmo bude vypadat v praxi.

Příjemnější je rovněž vyhledávací pole. Poté, co zmáčknete kombinaci kláves CTRL + F, se vám místo zastaralého bílého okénka ukáže jednoduché a pěkně vypadající pole, které obsahuje všechny užitečné funkce. Text můžete vyhledat a nahradit něčím jiným, tudíž pokud si uvědomíte, že jste v jednom slově, jež jste napsali vícekrát, udělali chybu, můžete jej takto jednoduše přepsat v celém dokumentu. Stejně tak tomu bylo i v minulé verzi, jedná se tedy spíše o kosmetickou záležitost.

DALŠÍ ZMĚNY

Dostáváme se pomalu do finále, kromě upravené grafiky se však členové Insider programu mohli dočkat i změn, jež přijdou vhod i v praxi. V minulé verzi jste se mohli vrátit jen o krok zpět, CTRL + Z tedy nebylo tak efektivní, jako u jiných aplikací. Microsoft vyslechl komunitu a přichází s úpravou, nyní se můžete vrátit zpět dle libosti.

Záložky „Formát“ a „Nápověda“ zmizely úplně, zalamování řádků, které se pod formátem nacházelo, se přesunulo do kategorie „Zobrazit“ a odkaz na nápovědy naleznete v nastavení.