Společnost ARM před pár dny oficiálně představila novou generaci procesorů, jejichž součástí je i Cortex-X4, který bude vystupovat jako velké jádro u vlajkových čipsetů, mezi nimiž bude i očekávaný Snapdragon 8 Gen 3. Nyní se ale zdá, že jeho výrobce, Qualcomm, bude mít co dělat, aby si udržel prvenství ve výkonu mobilních čipů, protože spekulace o konkurenčním Dimensity 9300 vypadají až příliš dobře.

Zdá se, že MediaTek chystá pro Qualcomm opravdu silného soupeře. Jeho nadcházející čipset by měl podle tří různých, dobře známých leakerů (Ice universe, Tech_Reve a Digital Chat Station) nabídnout hned čtyři velká jádra Cortex-X4, čímž by prolomil pomyslné tabu. Dosud totiž bylo u vlajkových čipů standardem využívat nanejvýš jedno jádro Cortex-X.

Digital Chat Station zároveň tvrdí, že Dimensity 9300 přinese dokonce vyšší výkon než Apple A17 Bionic, který je obávaným protivníkem chystaných novogeneračních SoC.

Jak jsme vás včera informovali, Cortex-X4 přináší o 15 % vyšší maximální počet instrukcí na cyklus (IPC) a zároveň se pyšní až o 40 % lepší energetickou efektivitou. Součástí výbavy je také 2MB L2 cache a frekvence dosahují až ke 3,4 GHz.

Zdroje rovněž uvádí, že Dimensity 9300 bude paradoxně spotřebovávat o 50 % méně energie než předešlá generace, a tudíž čtveřice velkých jader nebude představovat velký problém ani pro baterii. Samozřejmě ale nepůjde o čtyřjádrové SoC, a tak budou Cortex-X4 doprovázet také střední jádra Cortex-A720. Ta potom nabízí až 20% skok, co se efektivity týče.