Nedávno se začaly objevovat první informace o nadcházející procesorové řadě z dílny společnosti AMD, která bude určená pro stolní počítače běžných spotřebitelů. Vyjde jako Ryzen 8000 s kódovým označením Granite Ridge (nebo Granite Range) , a to již v příštím roce, jak nyní potvrdil sám výrobce během webináře Meet The Experts.

Na záznam se již podívat nelze, jelikož webová stránka s ním byla smazána (v úterý ráno se na ni ale ještě dostat dalo). Nejzajímavější součástí celé přednášky pro nás pravděpodobně bude slajd, který si můžete prohlédnout níže. AMD v něm potvrzuje právě důležité detaily o procesorech Ryzen 8000.

Série Granite Ridge bude stejně jako aktuální generace využívat patici AM5, jež má být podporována až do roku 2026. Jak už víme, procesory vsadí na architekturu Zen 5, jež bude postavená na 4nm/3nm procesu tchajwanského čipového giganta TSMC. Co se pak týče integrované grafiky, nadcházející CPU mají disponovat GPU architektury RNDA 3,5.

Slajd mimo jiné odhalil, že platforma AM5 bude dostávat nové procesory každoročně, a tak se již nestane, že budeme čekat tak dlouho jako dříve. Firma zároveň slibuje, že bude neustále poskytovat vylepšení v poměru výkon : watt, čímž si zachová vedoucí postavení v oblasti energetické efektivity.

Jak jsme se dříve dozvěděli z uniklého harmonogramu, řada Ryzen 8000 nenabídne žádný převrat v počtu jader jednotlivých procesorů a neměnným zůstane i rozpětí hodnot TDP. Více detailů jsme tehdy psali v samostatném článku.