Sedmnáctého července/júla je oficiálním dnem emoji; ikonek, které jsou v současnosti snad nedílnou součástí internetové komunikace. I přesto, že tento den není nějak zvlášť známý, tento rok ho doprovází řada novinek, tak si je pojďme shrnout!

Přečtěte si také: Android 15 přináší revoluci: Satelitní připojení a nové bezpečnostní funkce

MICROSOFT

Kvůli dnu emoji se Microsoft rozhodl dříve představit své plány pro redesignování na 1 800 těchto ikonek, které tak dostanou nový vzhled. Renovace je součástí zmodernění vzhledu celého ekosystému s blížícím se příchodem Windows 11.

Emoji se z dřívějšího placatého vzhledu přenesou do moderního 3D, jak demonstruje video níže. Dostanou také hezčí barvy a animace. Vrátí se dokonce i Clippy, dřívější virtuální asistent, jehož limitovaly technologie doby; tentokrát už ale v méně otravné formě.

Nových vzhledů emoji bychom se měli dočkat koncem tohoto roku ve Windows a Teams, do dalších služeb zamíří v průběhu příštího roku.

UNICODE 

Na obrázku níže můžete vidět emoji, které by mohly být přidány do UNICODE 14 a tak být dostupné snad napříč všemi moderními operačními systémy a aplikacemi, které si tyto ikonky nespravují samy. Kromě řady užitečných přírůstků mezi návrhy najdeme i několik kontroverzních jedinců.

V prvé řadě je mezi návrhy pár emoji souvisejících s globálním oteplováním, ať už je to roztékající se smajlík nebo korál. Mezi užitečné přírůstky by se pak nepochybné dal zařadit ještě troll, salutující obličej a samozřejmě vybitá baterie. Přibude taky řada gest rukou.

A jak už je u podobných aktualizací skoro pravidlem, nechybí ani řada kontroverzních emoji podporujících genderovou vyrovnanost. Hlavně jde o těhotného muže a jeho genderově neutrální verzi; těhotnou osobu. K současnému muži s korunou a ženě s korunou by pak ještě mohla přibýt genderově neutrální osoba s korunou.

Je ale třeba si uvědomit, že se zatím jedná pouze o návrhy, a tak by se kolekce nových přírůstků mohla ještě změnit.

Přečtěte si také: Meta přináší Kanály také na Facebook a Messenger

GOOGLE

Pro redesignování emoji se rozhodl i Google, a ačkoli nebude tak drastické jako u Microsoftu, pro některé ikony to bude znamenat výraznou změnu. Celkem jich nový vzhled dostane téměř tisícovka.

Výraznou proměnou si prošel třeba koláč, který teď reprezentuje to, co většina světa za koláč považuje, spíš než výhradně americký dýňový koláč.

Asi největší změnou by ale mohla být podpora nových emoji ze starších systémů, žádaná funkce, která by měla fungovat od Android 12. Dosud bylo totiž pro používání nově přidaných UNICODE emoji nutné podporovat je na systémové úrovni.

MESSENGER A ZVUKOVÉ EMOJI

Vlastní emoji novinkou se kolem jejich dne pochlubil i Messenger, který k nim přidává adekvátní zvukové efekty, protože „slova někdy nejsou dostatečná na to, abyste mohli vyjádřit své pocity“. Kdy se funkce podívá do Čech, je ale nejasné.