Operační systém Windows 11 dnes oficiálně vyšel, což znamená, že uživatelům se systémy Windows 10, kteří zároveň splňují podmínky pro instalaci, bude nabídnuto na něj zdarma přejít. Microsoft se již dávno chlubil, že jedenáctky budou nejlepšími Windows pro hraní. Ovšem, bude to skutečně tak? Co vše přináší Windows 11 hráčům?

Největší změnou týkající se hráčů jsou funkce, které byly zpočátku vyvíjeny pro Xbox Series X/S – Auto HDR a Direct Storage. Obě funkce vyžadují určitý typ hardwaru, aby mohly skutečně sloužit tak, jak mají, ale pokud máte výkonný herní setup, tak se nemusíte strachovat.

AUTO HDR

Jak již název napovídá, Auto HDR je funkce, která automaticky vyzdvihne herní grafiku na High Dynamic Range, v případě, že máte monitor, který HDR podporuje. Funkce bude kompatibilní s více než 1000 DirectX 11 a DirectX 12 hrami a bude vylepšovat jejich barvy, kontrast a jas. 

DIRECTSTORAGE

Další vychytávkou je funkce DirectStorage, která umožňuje herním počítačům načítat hry rychleji. Dále také dovoluje vykreslit detailnější herní světy, které by mohly slabší počítače snadno rozhodit. DirectStorage bude potřebovat, aby se ve vašem počítači nacházelo NVMe SSD a grafická karta, která je kompatibilní s DirectX 12.

XBOX GAME PASS

Microsoft pokračuje v prosazování svých ambicí v oborech předplatného a streamování her v aplikaci Xbox, která bude ve Windows 11 dostupná jako součást běžné softwarové sady. Věřím, že většina z vás Xbox Game Pass předplatné zná. Ve zkratce se jedná o možnost platby měsíčně, díky které budete mít přístup k obsáhlé kolekci her. Aplikace také bude nově obsahovat funkci Xbox Cloud Gaming

PODPORA HARDWARU

Ačkoliv to není tak úplně novinka, Microsoft slibuje, že Windows bude stále operační systém s nejširší podporou zařízení na světě. Podpora zahrnuje nové generace ovladačů Xbox, adaptivních ovladačů Xbox a samozřejmě také příslušenství třetích stran. 

MINIMÁLNÍ POŽADAVKY PRO WINDOWS 11

  • CPU: 2x 1 GHz; x86-64, Arm64
  • RAM: 4 GB
  • Úložiště: 64 GB
  • GPU: DirectX 12, WDDM 2.0
  • Displej: 9", 1280 × 720 px

DISTRIBUCE WINDOWS 11

Uživatelé předešlé verze softwaru budou moci bezplatně upgradovat na Windows 11. K nim se dostane operační systém postupně. Microsoft ho bude nabízet ve vlnách, nejprve uživatelům novějších počítačů s výkonnějším hardwarem. Celý proces má být podle očekávání americké společnosti dokončen v první polovině roku 2022.