Ochranná maska Razer Zephyr je po několika měsících konečně dostupná veřejnosti. Prodeje začaly 22. 10. v 5 hodin ráno, ovšem už po sedmé hodině byly všechny zásoby vyprodány. Základní balení, které stojí 100 dolarů (2 200 Kč), obsahuje samotnou masku, 3 balíčky filtrů, které vám vydrží až 9 dní, USB-C napájecí kabel, a nakonec sprej proti zamlžování.

CO SI O RAZER ZEPHYR MYSLÍ V ZAHRANIČNÍCH REDAKCÍCH?

Redakce Gamesradar.com (GR) a Eurogamer.net (EG) se shodly, že maska je opravdu na obličeji příjemná. Drží ji totiž dva upravitelné popruhy, které se nacházejí v horní části hlavy a kolem zátylku. Zephyr váží 206 gramů a podle GR chvíli potrvá, než si na ni zvyknete.

Nošení masky doma je jedna věc, ale když si ji vezmete do ulic, je to úplně jiná pohádka. Svým extravagantním vzhledem je opravdu jedinečná, a tak se jí dostane hodně pozornosti – kdo také může říct, že má ochranu dýchacích cest s plně nastavitelným RGB po stranách. Redaktor Eurogameru Will Judd si ale dokáže představit situaci, kdy si radši vezme klasickou látkovou roušku, jelikož se chce vyhnout konfrontaci ze strany jiných lidí.

Maska disponuje ventilátory, jejichž rychlost si můžete vybrat ze dvou módů – nízká rychlost (4 200 otáček/min) a vysoká rychlost (6 200 otáček/min). Při nižší rychlosti ventilátory vydávají jen slabé kvílení, které lze lehce přehlučit okolními zvuky, ale při vyšší rychlosti je bude určitě slyšet někdo, kdo sedí vedle vás, uvádí Judd.

Jde-li o praktičnost, Zephyr má údajně hned několik nevýhod. Aplikace vám totiž přísně zakáže, abyste používali filtry déle než 24 hodin, než je vyměníte za novou sadu. Tím, že v krabici dostanete tři sady filtrů, tak to znamená, že masku můžete využívat 9 dní v případě, že bude zapnutá 8 hodin denně.

Filtry si můžete dokoupit samostatně – 10 sad stojí 30 dolarů (téměř 700 korun) a vydrží vám až 30 dní aktivního používání. Pokud si chcete vybudovat větší zásobu filtrů, můžete si také koupit Starter Pack za 150 dolarů (3 300 Kč), který obsahuje 33 sad filtrů.

Masku musíte často nabíjet, aby fungovaly ventilátory. Jestliže využíváte nejvyšší rychlost ventilátorů a zároveň RGB, baterie vydrží pouze 3,5 hodiny. Pokud si vypnete RGB, které stejnak není moc dobře vidět, když svítí slunce, dostanete 30 minut navíc. Pokud využíváte nižší rychlost ventilátorů a máte vypnuté RGB, vydrží vám maska až 8 hodin.

RYCHLOSTRGB SVĚTLAVÝDRŽ BATERIE
vyšší ano3,5 hodiny
vyšší ne4 hodiny
nižší ne 8 hodin

ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ

Po pár dnech, co redaktor Eurogameru strávil se Zephyrem, si jej docela oblíbil. Nosí se pohodlně a má sloužit dobře pro snižování šíření virů, jako například covidu-19. RGB osvětlení je dle jeho slov cool, ale nabíjení a výměna filtrů je otrava. Cenově to také není zrovna levná záležitost.

Oficiální video od společnosti Razer