Pokud i tomu nejoddanějšímu hráči řeknete jméno NetDragon Websoft, dost pravděpodobně na vás vrhne zmatený pohled. Upřímně se nedivím. Přestože je firma na trhu už 24 let a má něco málo přes 3300 zaměstnanců tak je mimo svůj domácí (čínský) trh prakticky neznámá. Kromě tvorby převážně online her se firma věnuje také filantropii – vlastní nadaci, která podporuje mladé podnikatele. Jejich největším úspěchem je ale tvorba obchodu s aplikacemi nazvaného „91 Wireless“.

Obchod byl po několika letech na trhu prodán domácímu technologickému gigantovi, společnosti Baidu, za skoro dvě miliardy dolarů. Poměrně slušnou část zisků tvoří také vytváření licencovaných titulů od firem jako Disney nebo EA.

Říkáte si, proč by nás tato firma měla zajímat? Odhodlala se totiž ke kroku, který nejen v IT, ale v podnikání obecně nemá obdoby. Kompletní řízení firmy bylo na konci minulého roku svěřeno do rukou AI. Údajně se alespoň prozatím jedná o experiment, ale jestli se lidský šéf do čela firmy vrátí stále není jasné.

Jaké jsou výsledky z hlediska běžných mezilidských vztahů, to je otázka, ale z hlediska finančního se experiment rozhodně vyplatil. Akcie firmy od „nástupu" nového ředitele na Hongkongské burze vzrostly o 10 procent. Minimálně mezi investory je tak důvěra v tento krok poměrně značná.

Nový ředitel dokonce dostal i jméno. Pojmenován byl Tang Yu a slouží hlavně jako optimalizátor interních procesů. Mezi jeho další činnosti patří také zrychlení rozhodování nebo také jako místo pro analýzu a ukládání velkého množství dat.

Firma chce počítačový model skrývající se za jejich novým ředitelem dále rozšiřovat. Když se nad touto větou zamyslíme, nabízí se otázka, jestli už náhodou doopravdy nežijeme v Matrixu. Co říkáte?

Po dalším vývoji by z programu měl stát „otevřený a naprosto transparentní manažer“, ať už to v čínském pojetí bude znamenat cokoliv. Firma věří, že jí tento krok pomůže do svých řad přilákat přední odborníky z celého světa.

Jaký máte na tento krok názor vy? Přijde vám to už moc? Nebo přirozený vývoj?