Chytrým monitorem se nazývá typ displeje s vlastním operačním systémem. Dá se samozřejmě připojit k počítači jako běžný monitor, ale nabízí i vlastní aplikace – multimediální, kancelářské a v případě novinky od Samsungu i herní. 

Korejský gigant krátce před zahájením veletrhu CES 2022 poodhalil nový přírůstek řady chytrých monitorů s označením Smart Monitor M8. Je to elegantní, pouhých 11,4 mm tenký displej s 32palcovou uhlopříčkou, 4K rozlišením a odnímatelnou magnetickou webkamerou, která slouží ke streamování nebo videohovorům. Ostatně součástí bohaté aplikační nabídky monitoru je i Google Duo.

Z dalších zajímavých aplikací můžeme jmenovat například IoT Hub sloužící k ovládání chytré domácnosti v ekosystému SmartThings či Workspace, kde najdete kancelářský software včetně cloudových služeb Microsoft 365. Běžnou kancelářskou práci tak zvládnete i bez PC. Stačí chytrý monitor a klávesnice.

Myšleno bylo i na hráče. Mezi aplikacemi monitoru je Game Home s nabídkou streamovacích služeb. K ovládání můžete použít bezdrátový gamepad. Samsung bohužel nespecifikoval, jaké služby a jaké gamepady bude monitor podporovat. V minulosti ale v této oblasti spolupracoval s Microsoftem, tak můžeme doufat v Xbox Cloud Gaming.

Další aplikace už jsou standardem. Netflix, YouTube, apky od Samsungu… Prostě vše to, co nabízí starší model M7. Od toho novinka „zdědila“ i USB-C port s podporou nabíjení až o výkonu 65 W. Zatím bohužel chybí informace o ceně a dostupnosti. Pro představu: model M7 se prodával za 10 990 Kč.