Vítejte u středečního technologického Stručně. Motorola představila další levný telefon s 90Hz displejem a velkou baterií a někdo koupil jednu z domén Googlu za 65 korun.

MOTOROLA PŘEDSTAVILA DALŠÍ LEVNÝ TELEFON S 90HZ DISPLEJEM

Motorola od začátku roku představila řadu levných zařízení, která disponovala řadou parametrů z modelů mnohem dražších, jako je 90Hz displej nebo velká baterie. Motorola G20 není výjimkou.

Za 180 dolarů (asi 4 000 Kč) nabízí 90Hz HD LCD displej, 5 000mAh baterii, 4 GB RAM a 64 GB nebo 128 GB úložiště. Na zádech pak najdeme tři senzory.

Z trhu levných telefonů začátkem tohoto roku vypadlo LG, a tak má Motorola možnost získat její původní zákazníky. S takto agresivními cenovkami by se jí to mohlo povést.

Přečtěte si také: Apple: Baterie iPhonu 15 má životnost dvakrát delší než oficiálně proklamuje

EDGE DOSTANE VYLEPŠENOU ČTEČKU PDF

Microsoft Edge dostává v posledních měsících řadu atraktivních funkcí, které by mohly přesvědčit uživatele konkurenčních prohlížečů k přechodu. K této řadě funkcí teď přibude další; vylepšená čtečka PDF.

Asi nejvýraznějším vylepšením bude zachování poslední pozice, pokud dokument otevíráte opakovaně. Nemusíte tak znovu kolečkem myši přejíždět na potřebnou stránku. Navíc, pokud už potřebujete dokumentem „scrollovat,“ Edge u něj eliminuje vizuální glitche, které jsou při takovýchto akcích běžné.

Dalším znatelným vylepšením budou přesnější zvýraznění textu a možnost elektronických podpisů, kterými běžně disponují jen rozšířenější programy, jako Adobe Acrobat.

TESTOVÁNÍ APPLE AR BRÝLÍ JDE POMALEJI, NEŽ SE ČEKALO

Cokoli, co o pravděpodobně chystaných brýlích rozšířené reality víme, pochází z leaků, a tak si nemůžeme být žádnou z informací úplně jisti. Představení AR headsetu od Apple bylo původně odhadováno na rok 2022, předpokládaná data vydání ale sahají od letoška až do „několika let“ do budoucnosti.

Apple podle leaků zatím nezapočal druhou fázi testování, která se má soustředit na redukci váhy a vylepšení výdrže baterie. Odhad začátku produkce na první kvartál příštího roku se tak zdá nepravděpodobný.

Společnost podle všeho pracuje na více AR/VR projektech, jako je třeba herní headset. Uvidíme tak, kam bude Apple v budoucích letech směřovat.

PRVNÍ CHYTRÁ DUŠE PRO KOLO

P-SENS od Turbolito je jednoznačně první chytrá duše, která kdy spatřila světlo světa. Pomocí NFC čipu dokáže s chytrým telefonem sdílet data o tlaku v ní. Senzor navíc nepotřebuje baterie, je totiž napájen přímo cívkou čtečky. To ale bohužel také znamená, že nejde data číst za jízdy.

Dalším „dealbreakrem“ by tady mohla být cena. Jedna duše totiž stojí bezmála 50 dolarů (asi 1 000 Kč), to jsou zhruba 2 000 za bicykl.

Podle výrobce je ale cena opodstatněna, materiál duše by totiž měl vzduch držet nadprůměrně.

Přečtěte si také: Umělá inteligence a spousta zastavených útoků na uživatele: Microsoft Edge se ohlíží za rokem 2023

NĚKDO KOUPIL JEDNU Z DOMÉN GOOGLE ZA 65 KORUN

Argentinskému webovému vývojáři se povedlo koupit doménu Google.com.ar potom, co byl na výpadek sítě upozorněn přáteli. „Neměl jsem žádné nekalé úmysly, prostě jsem to zkusil, a NIC (registr domén) mi to dovolil.“

Google doménu velice rychle převzal zpět. Protože doména neexpirovala, není jasné, jak se mohla registrace zdařit.