Verze 100 prohlížeče Google Chrome patří k těm větším aktualizacím. Nejspíš za to může i samo číslo, které s sebou nese určitou prestiž, a to chce evidentně Google využít naplno. Proto je s novou aktualizací o čem psát, zatím je ale stále pouze v beta verzi.

NOVÉ LOGO

Google Chrome po osmi letech aktualizuje logo, aby lépe zapadalo mezi ostatní produkty společnosti. Mizí stíny mezi bočními segmenty a modré kolečko uprostřed se o trošku zvětšuje; možná byste si tak novinky ani nevšimli, kdybychom vás na ni neupozornili.

Samotná „věda“ ikony je relativně zajímavá. Jeden z designérů na Twitteru třeba mluvil o experimentech s bílými předěly mezi segmenty loga, ty jej ale měly vizuálně zmenšit.

LITE VERZE PRO ŠETŘENÍ DAT KONČÍ

Na mobilech nově mizí Lite funkce šetřící data. Google kvůli ní na vlastních serverech „přežvýkal“ stránku a na vaše zařízení ji poslal v optimalizovaném stavu tak, abyste i s pomalou rychlostí připojení na načtení nečekali věky. Jak bylo zmíněno, funkce závisí na serverech Google, takže zmizí ze všech verzí prohlížeče, tedy nejen té nejnovější.

Google rozhodnutí zdůvodňuje zlevňováním datových plánů a zlepšováním pokrytí. O funkci již tak teď není takový zájem, jako když se poprvé spouštěla.

NA ANDROIDU PŘIBYDE NOVÝ DIALOG

Google se vás nově na Androidu bude ptát, zda opravdu chcete smazat všechny otevřené karty. Nový dialog může být pouze testovacím, i nyní totiž můžete krok vrátit zpět těsně potom, co na tlačítko vymazání kliknete. Dotaz na potvrzení by ale mohl ušetřit alespoň trošku paniky.

GOOGLE 100 DÁLE VYLEPŠUJE NOVÉ CENTRUM STAHOVÁNÍ

Google už nějakou dobu pracuje na novém centru stahování svého prohlížeče. Nově na spodní straně obrazovky neuvidíte bar se stahovanými soubory. Menu se totiž přesune o klik dál na ikonku vpravo od samotného pole pro vkládání odkazů. Nově vám zatím plně nepublikovaná funkce dostává potřebný kruhový bar indikující stav stahování.

Přečtěte si také: Google Chrome hodlá na Androidu zpřístupnit otevírání PDF bez nutnosti stahování

JEDNODUCHÉ TLUMENÍ KARET JE ZPĚT

S novou verzí přichází jednoduchý způsob tlumení karet, už tak nebudete muset rozklikávat menu pravým tlačítkem myši. Když bude jedna z nich přehrávat zvuk, zobrazí se u ní ikona. Na tu bude pro ztlumení stačit kliknout. Pokud vám to zní povědomě, stejná funkce tu byla do roku 2018.