OpenAI, jedna z největších společností specializujících se na umělou inteligenci, přináší novou funkci pro svůj jazykový model ChatGPT. Ta spočívá v možnosti vytvářet a používat pluginy, které například uživatelům dovolí prohlížet internetové stránky přímo v okně pro chatování, aniž by museli přepínat mezi prohlížečem a aplikací ChatGPT.

Do této chvíle byl chatbot omezen tím, že mohl využívat pouze informace z tréninkových dat, která byla omezena na období do konce roku 2021. Nejnovější update ale dá vývojářům svobodu a budou moci populární službu obohatit o nejrůznější vylepšení.

Na nejnovější možnosti ChatGPT upozornil ve svém twitterovém příspěvku prezident a spoluzakladatel společnosti OpenAI, Greg Brockman.

V současné době je k dispozici 11 externích zásuvných modulů pro ChatGPT, včetně Expedia (aplikace pro plánování dovolené), OpenTable (tvorba tabulek), Klarna Shopping (srovnávač cen napříč e-shopy) a Zapier (interakce se službami jako Gmail, Dokumenty Google nebo Trello). Kromě toho OpenAI nabízí několik vlastních pluginů, včetně toho pro interpretaci kódu a modulu s názvem „Prohlížení“, který umožňuje ChatGPT získávat informace přímo z internetu.

Zatímco ChatGPT byl původně vyvinut jako jazykový model pro textové chatování, nové pluginy by mohly tento model rozšířit i na jiné oblasti. OpenAI věří, že nové pluginy ChatGPT pomohou při vývoji nových aplikací a rozšíření již existujících funkcí v současné době používaných aplikací.

Fukce je v současné době dostupná pouze pro vybranou hrstku vývojářů a členů programu ChatGPT Plus, ale OpenAI uvádí, že ji má časem v plánu rozšířit mezi větší počet uživatelů.