Google je v posledních měsících pod velkým tlakem. Minulý listopad totiž svět šokoval chatbot ChatGPT od společnosti OpenAI, který dokáže odpovědět snad na cokoliv, na co si vzpomenete. Technologii, která za ním stojí, už do svého prohlížeče v testovacím režimu zahrnul velký konkurent Googlu, Microsoft, a čtvrtá největší firma na světě se bojí o zisky.

Ty totiž z velké části pocházejí z reklam v prohlížeči. Inzerenti Googlu platí za to, aby se jejich stránky ve výsledcích vyhledávání zobrazovaly co nejvýše. Tento reklamní model ale umělá inteligence značně ohrožuje, odpověď na vaši otázku totiž vyhledá napříč stránkami tak, že se doteď bězného vyhledávače ani nemusíte dotkount.

Je tak logické, že Google nechce, aby si Microsoft technologický náskok v podobě technologií OpenAI. Naštěstí společnost už roky na vlastním chatbotovi pracuje, teď ho ale poprvé pod tlakem konkurenčního boje nabízí prvním běžným uživatelům. Chatbot postavený na modelu LaMDA se jmenuje Bard.

„Testováním Barda jsme se zatím hodně naučili a dalším důležitým krokem k jeho vylepšení je získat zpětnou vazbu od více lidí,“ napsaly Sissie Hsiao a Eli Collins z Googlu. Veřejné testování začíná s limitovaným počtem uživatelů ze Spojených států amerických a Velké Británie, my v Čechách si tak budeme muset ještě počkat.

Google má postupně v plánu Barda integrovat do svého vyhledávače podobně, jako to Microsoft udělal s Prometheem u svého Bingu. Ve finále se tak můžeme časem dočkat lepších odpovědí na komplexnější otázky anebo kvalitnější rešerše. Více detailů o projektu Bard píšeme v samostatném článku.