Společnost Intel se údajně chystá zdražit své čipy, nárůst cen máme očekávat na podzim. Týká se to serverových i desktopových procesorů, ale také i řady dalších zařízení, třeba čipů pro Wi-Fi a jinou konektivitu. Informace pro server Nikkei Asia uvedli tři vedoucí pracovníci, kteří jsou o strategii společnosti přímo informováni.

Není vlastně divu, že se Intel chystá přistoupit k takovému kroku. Ceny za výrobu a potřebné materiály se neustále zvyšují. V mnoha zemích světa včetně Spojených států, kde společnost sídlí, prudce roste inflace. Měsíc červen tamní občany zrovna nepotěšil, spotřebitelské ceny se měly zvednout až o 9,1 %.

Konkrétní procentuální nárůsty cen čipů od Intelu nebyly dokončeny a budou se u každého produktu lišit. Nejčastěji půjde o zvýšení cen v řádu jednotek, v některých případech se ale ceny mohou zvednout až o 10 %, nebo dokonce 20 %.

Co se ale naopak snižuje je poptávka. Zásoby neprodaného zboží rostou a kupříkladu společnost Samsung už sdělila dodavatelům materiálů pro své výrobky, aby už další součástky neposílali. Zjevně se také zmenšila dramatičnost situace okolo nedostatku polovodičů. Jason Chen, předseda představenstva společnosti Acer, která je jedním ze zákazníků Intelu, prohlásil, že jeho společnost už nedostatkem polovodičů netrpí. Naopak mu prý někteří dodavatelé volali, aby si od nich více čipů koupil.

Intel momentálně připravuje Raptor Lake, 13. řadu svých desktopových procesorů. Výsledky nevydaného vlajkového CPU Core i9-13900K se objevily na Geekbench a potěšily nás, jsme tedy jen zvědaví, jak na tom bude procesor s cenou.