O stavu trhu s grafickými kartami nás v poslední době 3DCenter informuje pravidelně, jednou či dvakrát do měsíce s pomocí dostupných nabídek grafických karet shrne, jak vysoko nad cenou se drží, i to, jak je na tom dostupnost samotná.

Web se sice soustředí na situaci v Německu a Rakousku, pořád jsme ale v Evropě, a tak tamní situace o té v Čechách vypovídá s relativní přesností.

Grafické karty vysoko nad doporučené prodejní ceny (MSRP) začaly stoupat na přelomu minulého a letošního roku, a za tu dobu se dostaly průměrem i k třem stům procentům těchto čísel.

Od posledního sběru dat u Nvidie cena průměrně vzrostla na 195 % MSRP, tedy od konce října/októbera o sedm procentních bodů.

Graf u AMD značí 11% pokles na 190 % doporučené prodejní ceny, to ale zaručuje pouze nyní o něco levnější karta Radeon 6800 bez označení XT, zbytek RDNA 2 zařízení tak na ceně vzrostla také.

Kromě stagnující dostupnosti je na grafu nyní vidět i cena kryptoměny Ethereum, a tak dává i kontext toho, jaký mohla mít na trh vliv právě těžba kryptoměn.

Ani s novým měsícem se průběžně vyhlídky nezlepšují, ke svým grafikám se tak chovejte dobře, poblíž MSRP je ještě nějakou dobu neuvidíte.