David Leacraft v USA podal hromadnou žalobu na známého výrobce fotoaparátů, kamer a tiskáren Canon. Ten se podle něj dopouští klamavé reklamy, když u svých multifunkčních tiskáren po vyprázdnění toneru znemožňuje používání skeneru a faxu.

Leacraft žalobu podal poté, co zjistil, že jeho „all-in-one“ tiskárna Pixma MG2522 ve stavu s žádným nebo skoro žádným inkoustem nejenže netiskne, což je pochopitelné, ale nefungují ani jeho na inkoustu nezávislé funkce, jako skener nebo fax.

Celá žaloba se svými více než sto účastníky požaduje na odškodném alespoň 5 000 000 dolarů, tedy asi 110 000 000 Kč.

Kromě klamavé reklamy žaloba zmiňuje ještě neférové získávání dalšího zisku, když si uživatelé bez inkoustu i pro skenování musí nové náplně dokoupit.

„Canon tyto tiskárny prodává jako ‚3 v jednom‘ nebo ‚4 v jednom‘, protože mají nabízet tři nebo čtyři funkce. Ve skutečnosti ale skener ani fax nefunguje, když dojde inkoust. Reklamní prohlášení Canonu jsou nepravdivá, zavádějící a mohou zmást zákazníky,“ tvrdí Leacraft v žalobě.

Dále zmiňuje, že Canon nijak nevaruje zákazníky o ztrátě možnosti využívat některé funkce po vyprázdnění zásobníku inkoustu. Také říká, že právě tyto zásobníky jsou prodávány k tiskárnám pod cenou s naopak výraznou přirážkou.

Hromadná žaloba nyní čeká na povolení od soudu.